Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Josep Maria Pascual Robert

En Josep Maria Pascual Robert va néixer el 12 juliol de l’any 1907 al Catllar (Tarragona) i morí l’any 2000 a 0lesa de Montserrat. Mestre nacional de primera ensenyança, primer va exercir a Navarcles i l’any 1933 es traslladà amb la seva família a la Colònia Sedó (a la barriada del Puig, d’Esparreguera) on continuà la seva tasca fins a l'any 1959 en el qual  es jubilà –exceptuant el període en el qual va ser mobilitzat per anar a la guerra i el temps que durà l’expedient de depuració­–. En jubilar-se deixà la Colònia Sedó i es traslladà a viure a Olesa de Montserrat.

 

Afiliat a la FETE (Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyament), de jove havia pertangut a les Joventuts comunistes i, a partir d’agost de 1936, fou mobilitzat com a soldat de lleva l’abril de 1938 a Barcelona, on ocupà el càrrec de soldat a Sanitat perquè patia astigmatisme i miopia. L’any 1939 s’exilià a França, però retornà[1],  aleshores fou pres i passà de Maçanet a Figueres, d’allí a Girona i, finalment, a Barcelona, al camp de concentració d’Horta –situat en el que ara són les Llars Mundet de la Vall d'Hebron–.

Un cop alliberat, intentà d’exercir de mestre, però abans  fou depurat i no va poder practicar la professió fins que la “Comisión Superior Dictaminadora de Expedientes de Depuración”, a proposta de la “Comisión depuradora de la província de Barcelona”, proposà la confirmació del seu càrrec[2].

 [1] Segons llegim a la declaració feta per Josep Maria Pascual a la Comisión Superior Dictaminadora de Expedientes de Depuración de maestros nacionales, que consta al Archivo General de la Administración, al fons del Ministerio de Educación Nacional, amb la signatura, 32/12373. La data de l’expedient és del 1939-40. Archivo General de la Administración d’Alcalá de Henares ( Madrid ).

[2]Archivo General de la Administración/Fons del Ministerio de Educación Nacional /Sèrie:Expedientes de depuración de maestros nacionales. Signatura: 32/12373 (1939-40)


JOSEP MARIA PASCUAL ROBERT.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info