Entre 1976 i 1977 va néixer la Comissió Intermunicipal d'Urbanisme –CIU- formada per Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. La Comissió neix com a resposta dels diferents plans parcials que afectaven aquests municipis i que hipotecaven el futur urbanístic d'aquesta zona, alhora que pretenien convertir-la en un suburbi de la ciutat de Barcelona. L'activitat d'aquesta comissió va ser capaç de mobilitzar la ciutadania i aconseguir frenar els plans parcials, elaborar alternatives i negociar directament amb les autoritats franquistes, primer, i després amb el govern de la Generalitat provisional.
El menysteniment del règim per l'educació es traduïa en una falta crònica de places escolars amb milers de criatures sense escolaritzar o amb escoles amb greus deficiències. El moviment ciutadà reivindicà les escoles com un dret ineludible. Mestres, pares, mares i alumnes es van organitzar per suplir aquestes deficiències posant dempeus escoles de qualitat amb nous criteris de renovació pedagògica.
Les activitats culturals sorgien arreu fruit de la iniciativa de multitud de grups i associacions de caràcter diferent. Conferències, concerts, xerrades, col·loquis, taules rodones, cinefòrum, debats, tot un allau d'activitats culturals que cerquen ampliar els estrets límits que la cultura oficial ofereix. La reivindicació de la llengua i la cultura catalanes van tenir un protagonisme important, anant més enllà del aspectes folklòrics que el règim permetia.