El Memorial Democràtic del Baix Llobregat

El Memorial del Baix Llobregat és una recerca impulsada pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat que s’ha realitzat entre 2005 i 2015.

 

El títol de la recerca, De les experiències personals a l’èxit col·lectiu, expressa sintèticament l’abast de les experiències viscudes sota el franquisme. L’àmbit cronològic de la recerca és certament ampli, però volíem traçar una línea que anés des de la fi de la guerra civil, temps de repressió i desesperança, fins la desaparició del règim franquista en un període de canvi i construcció que s’ha anomenat transició.

 

La repressió a la postguerra va ser un temps d’experiències personals plenes de dolor, ràbia i d’impotència que van marcar profundament famílies, amistats, pobles i ciutats, van deixar una petja profunda que va quedar soterrada en la llarga nit del franquisme, però amb una memòria viva en la que es fonamentà la resistència i la lluita contra un règim que negava els drets i llibertats bàsics. Pensem que hi ha un fil que uneix aquestes experiències traumàtiques de la postguerra amb la lluita antifranquista que esclata en la dècada dels anys seixanta i que culmina en la recuperació de la democràcia a finals de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta en un èxit col·lectiu del qual la comarca del Baix Llobregat és una peça indispensable. La nostra comarca es va convertir en un exponent de la força de la lluita antifranquista que va construir una xarxa de complicitats i organització impulsada per un riu de gent que va desbordar les institucions franquistes, convertint el Baix Llobregat en una referència ineludible de la lluita antifranquista a Catalunya i a Espanya. És per això que en aquesta recerca van confluir dues línies d’investigació paral·leles, d’una banda, la repressió a la postguerra i, de l’altra, la lluita antifranquista en els anys seixanta i setanta.  La primera línia d’investigació va dur a terme una recerca de represaliats a la postguerra franquista en el Baix Llobregat Nord i pel que fa a la lluita antifranquista es va fer recerca sobre diferents aspectes, com ara el moviment obrer, el veïnal i la lluita cultural.

 

En aquesta pàgina web trobareu el resultat d’aquestes dues línies de recerca estructurades en sis apartats: Presentació, El franquisme, Cercador de víctimes, Testimonis i Biografies, Fonts Documentals i Notícies. Dins El franquisme hi trobareu una breu introducció al règim, la cronologia del període, els estudis que s’han fet de la repressió franquista al Baix Llobregat nord i el contingut dels plafons de l’exposició Tothom al carrer! En el Cercador de víctimes podreu trobar els noms dels empresonats a través dels cognoms, la població de procedència o residència. A l’apartat Testimonis i Biografies trobareu els testimonis de la repressió franquista i la lluita antifranquista (orals i audiovisuals) i les biografies de represaliats a la postguerra al Baix Llobregat nord i les biografies de bona part dels alcaldes escollits a les primeres eleccions municipals democràtiques de 1979. A Fonts Documentals hi ha un cercador de bibliografia, informació sobre arxius, hemeroteques i biblioteques i un apartat de documentació. Totes aquestes fonts es refereixen a l’espai geogràfic del Baix Llobregat i al període del franquisme. En darrer lloc hi ha un apartat Notícies en què es publica tot allò que a l’actualitat fa referència a la Memòria Democràtica del franquisme.

 

Aquesta pàgina web està oberta a la participació de totes les persones interessades per tal de completar-la  i millorar-la. Us convidem, també, a difondre-la a través de tots els mitjans per tal de convertir-la en una referència de la memòria històrica del Baix Llobregat.

 

Agraïm a totes les institucions i administracions que han donat suport al projecte, sense les quals avui no podríem oferir-vos aquests resultats.

 

 

Abrera, Begues, Castelldefels, Castellví, Cervelló, Collbató, Corbera, Cornellà, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Olesa, Pallejà, Palma, Papiol, Prat de Llobregat, Sant Andreu, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent, Sant Esteve, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç, Santa  Coloma, Torrelles, Vallirana i Viladecans.

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info