El Franquisme > Lluita antifranquista > L'espai i la comarca
Descarregar PDF

L'ESPAI I LA COMARCA

La comarca del Baix Llobregat, vertebrada a partir del riu, és heterogènia, tant des del punt de vista geogràfic, com demogràfic i econòmic. Des del nord verd, als contraforts de Montserrat, fins al delta del riu es configura una comarca amb una plana industrial densament poblada, amb indrets muntanyosos menys poblats i ciutats marítimes que encara conserven el seu passat d’estiueig i banys de mar. Enmig d’aquesta realitat, l’espai agrícola malda per sobreviure en algunes poblacions.
El riu

El riu defineix geogràficament la comarca i és un element clau en l’assentament de la població i en la
dinamització de l’economia. És font de vida i alhora ocasiona greus problemes, com ara les inundacions. Ha esdevingut una referència important per a la indústria i les infraestructures modernes que han causat també la degradació del medi natural.

La comarca
En els anys seixanta i setanta, la població de la comarca creix de manera exponencial i bona part d’aquest creixement prové de la immigració prop d’un 45% dels residents del Baix Llobregat de 1986 han nascut fora de Catalunya. Més de la meitat de la població activa treballa al sector industrial, i la dedicada a l’agricultura queda relegada a mínims testimonials. La població no es distribueix de manera uniforme sobre el territori, on unes zones de baixa densitat demogràfica contrasten amb d’altres de forta concentració humana.
La transformació del territori: espai agrícola, industrial i urbà
Des de la meitat del segle XX, es produeix una profunda transformació del paisatge de la comarca. El Baix Llobregat passarà de ser una comarca eminentment agrícola a una d’industrial on l’espai agrari anirà desapareixent a causa de la instal·lació de grans polígons industrials. Alhora, les vil·les de la comarca pateixen una profunda transformació marcades per la falta de planificació urbanística i la desídia de les autoritats franquistes. La població s’estableix en barris perifèrics amb greus deficiències de serveis bàsics.
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info