El Franquisme > Lluita antifranquista > Canvis polítics
Descarregar PDF

CANVIS POLÍTICS

El Règim
En els primers anys del franquisme el Règim celebra la Victòria, el triomf sobre l’anti Espanya. A la dècada dels seixanta el missatge ha canviat: són els 25 años de paz. S’enalteix a qui ha portat la pau i la prosperitat al país. El Règim busca el suport social per poder-se mantenir, però en cap moment deixa d’exercir el control sobre la societat i una forta repressió que va més enllà de la desaparició del dictador.
La fi de la dictadura
En els primers anys setanta, la força de l’oposició política de la comarca desbordà els poders locals. La mort de Franco no suposà la fi del règim franquista, però es convertí en un revulsiu que redoblà els esforços per recuperar les llibertats democràtiques. La mobilització popular va ser decisiva per a la fi del franquisme.
Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia
L’Assemblea de Catalunya, nascuda l’octubre de 1971, va prendre gran protagonisme en la segona meitat dels anys setanta. Seguint la seva estela, a multitud de municipis van sorgir Assemblees Democràtiques en les quals es van agrupar tot tipus d’organitzacions i associacions que van esdevenir fonamentals per aconseguir l’amnistia, una democràcia plena sense exclusions i la recuperació de les institucions d’autogovern de Catalunya.
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info