Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Pere Bou Jornet

Pere Bou Jornet va néixer a Olesa de Montserrat el 30 de gener de 1916. Els seus pares, Guillerm Bou Valldeperas, nascut a Olesa de Montserrat, i  Sofia Jornet Montaña, natural de Capçanes (Tarragona), treballaven a la Colònia Sedó mentre que el Pere treballava a Indústria Olesana SA, en la secció d’acabats. La família vivia al carrer Llobregat d’Olesa.

En Pere, al cap dels anys, va escriure unes memòries de les seves vivències en la Guerra Civil i en la seva condició de refugiat a França, gràcies a les quals hem pogut recórrer i conèixer de prop aquesta part de la nostra història.

En esclatar la Guerra Civil, s’afilia a la JSUC (Joventut socialista unificada de Catalunya) i al PSUC (Partit socialista unificat de Catalunya).

 

El 28 d’agost de 1937 en Pere s’incorpora a l’Exèrcit republicà en ser mobilitzada la seva lleva. És destinat a la línia de defensa del front de la zona de Madrid (Brigades 50 i 150 de Marina de Madrid). Amb ell sortiran també altres olesans mobilitzats que són traslladats a Albacete per incorporar-se a la XIV Brigada internacional “ La Marsellesa”.

Més endavant, serà traslladat a València i després a Catalunya per anar al front de l’Ebre. Entre Benifallet i Tivenys, és ferit i traslladat primer a l’hospital de Tarragona i finalment és traslladat al Pavelló 5 de Montjuïc, edifici habilitat com a hospital. Malgrat que aquí l’operen, no li poden salvar l’ull.

 

En apropar-se les tropes franquistes a Barcelona, Pere Bou marxa cap a França. Aquí serà internat al camp d’Argelers i després serà traslladat al camp de Bram. Al mes de maig de 1939, va sortir de Bram per retornar a Espanya. Un cop passada la frontera,  va ser internat al Campo de concentración de prisioneros y presentados de Santoña d’on va poder sortir finalment gràcies als avals que la família li va poder enviar.

A Olesa, però, s’havia de presentar cada setmana a la caserna de la Guàrdia Civil,  situació que va durar fins als anys seixanta.

 

 

 


PERE BOU JORNET. Més informació.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info