Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Rafael Giné Aguiló

Rafael Giné Aguiló va néixer l’any 1916 al Masroig (Tarragona), el seu pare era Frederic Giné i Vall i la mare, Maria Aguiló i Mestres; tenia un germà, en Frederic Giné i Aguiló.

El nostre protagonista va treballar a la secció del cru de Manufactures Sedó i va estar afiliat al Sindicat d’Oposició, del qual en fou secretari, a més,  va ser militant d’ERC. El seu pare va formar part del Comitè de fàbrica de l’empresa Manufacturas Sedó S.A.

El Rafael es va casar amb Rosita Jordà Bonastre, el 13 de juliol de 1936, germana del Joan Jordà –un dels fundadors del PSUC a Esparreguera–.

L’any 1936 tota la família vivia al carrer St. Jaume, núm. 2, d’Esparreguera, juntament amb en Josep Giné Pitart i, a més, un nen refugiat de Madrid, l’Alberto Vázquez Martínez. El Rafael i la Rosita van tenir dues filles, la Neus i la Montserrat.

En Rafael Giné va formar part del Centre Cultural Obrer, una entitat obrera de tendències anarquistes, com a membre de l’Agrupación teatral.

L’any 1935, el Rafael Giné, va formar part del grup de 31 esparreguerins que va patir el Consell de Guerra que es produí com a conseqüència dels Fets d’Octubre de 1934, en el qual el fiscal li demanava cinc anys de presó, però que, finalment, van quedar en un any de presó  i la pèrdua dels drets civils.

Després dels Fets d’Octubre de 1934, el Rafael deixarà la fàbrica on treballava a la secció del cru i no hi tornarà.

El nostre represaliat, carnisser de professió aleshores, va ser regidor  de proveïments de l’Ajuntament d’Esparreguera per ERC des de l’octubre de 1936 fins a l’octubre de 1937, any en què va ser mobilitzat.

A la Causa General d’Esparreguera hi apareix el nom del Rafael Giné i també del seu cunyat, Joan Jordà, així i com la majoria de persones que van formar part de l’Ajuntament d’Esparreguera, sindicalistes i membres de partits polítics d’esquerra. Aquest document exposa que es troba a França però no va ser així, sinó que va estar amagat a casa d’un familiar a Barcelona, després retornaria a casa seva a Esparreguera, on tampoc es va deixar veure fins que el van trobar i empresonar a la presó Model,  quan tenia trenta anys.

La seva esposa va fugir a França amb la seva filla, Neus Giné, ja que creia que ell era a França. Quan el Rafael va sortir de la presó van anar a viure tots plegats a Barcelona on va trobar feina.


Rafael Giné Aguiló. Més informació.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info