Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Joan Torrelles Espina

Joan Torrellas Espina era nascut a Esparreguera l’any 1919 i era fill de Josep Torrellas Targa i Teresa Espina Bosch. Tenia quatre germans: Hermínia, Teresa, Rita i l’Anton, dos dels quals eren de la CNT i van ser represaliats. Els cinc germans  havien treballat a S.A. Sedó, en cta, tot i que l’ofici del Joan serà el de terrisser –a França, durant l’exili exercirà sobretot tasques relacionades amb l’agricultura–.

En Joan va marxar al front d’Aragó el dia 1 de setembre de 1936 amb la columna Del Barrio, com a membre del PSUC i, posteriorment, s’integraria a l’exèrcit regular, ja que va ser citat el 12 de març de 1938 per marxar cap al front.

 

En finalitzar la Guerra Civil, marxà cap a França, on també hi tenia la seva germana Teresa. Allí viurà en un continu entrar i sortir de diversos camps, Saint Cyprien, Adge i Bram, tot efectuant diversos treballs. Probablement va formar part del Grup de Treballadors Estrangers (GTE) quan va treballar pels alemanys en el camp de l’aeronàutica.

 

En Joan serà considerat pròfug fins l’any 1949. Quan retorna a Esparreguera l’any 1949, ho farà ja que la seva mare havia quedat sola a Esparreguera  i aleshores va a viure a la casa familiar. Començarà a treballarà com a terrisser en diverses terrisseries de la vila on serà força popular i reivindicatiu. El 14 de setembre de 1952, es casarà amb Carme Ruiz Sola, amb la qual tindrà la Neus Torrelles Ruiz, la nostra testimoni.

 

El nostre represaliat militarà a la CNT, a partir de la seva legalització i serà una persona força coneguda en aquest entorn. Va morir el 18 de setembre de 1979.

 

La nostra informant: Neus Torrellas

La nostra informant és Neus Torrellas Ruiz, nascuda l’any 1955,  és filla del nostre represaliat, Joan Torrellas i va ser entrevistada a Esparreguera, el dia 25 de maig de 2021, acompanyada del seu fill Efren Ruiz. És vídua de Vicenç García. La família va viure amb en Joan Torrellas fins a la mort d’aquest,  el 18 de setembre de 1979.

En la nostra entrevista vam veure que, malgrat la gran quantitat d’informació documental de què disposava la família, l’exili era un tema del qual se n’havia parlat poc. Ella també va estar afiliada al sindicat de la CNT, en legalitzar-se durant la transició democràtica.

 


Joan Torrelles. Més Info..pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info