Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

José Marco Martínez

José Marco Martínez va néixer a La Carolina, Jaen, el 2 maig 1909. Va arribar a Olesa l’any 1929 i treballà al ram de l’aigua en l’empresa Manufactures Tèxtils. Es va casar amb Caterina Valls Perpiñá, nascuda a  Sabadell el 17 gener de 1911. Ella  va venir a viure a Olesa amb la seva família quan tenia 2 anys. Treballarà de mechera a S.A. Sedó en comandita. Van tenir tres fills, l’Àngel, la Joaquima i el Jaume.

En finalitzar la Guerra Civil, José es va haver d’exiliar. No coneixem la seva trajectòria pels camps francesos durant els primers anys de l’exili. Sabem que va marxar deixant la família a Olesa amb qui es retrobarà anys més tard a França. El 24 de maig de 1943 és detingut a Lancey i internat al camp militar de Vernet situat a la regió d’Ariege, al sud-oest de França, on hi estarà prop d’un any.

El 30 de juny de 1944 els alemanys evacuen el camp. José Marco, que feia un any que es trobava reclòs al camp, i els altres 400 interns que hi havia són traslladats a Toulouse i reclosos a la presó Caserne Caffarelli, a l’espera de ser deportats a Dachau. Els deportats i deportades arribaren al camp de concentració de Dachau el 28 d’agost de 1944, mentre que les dones seguiren el trajecte fins a Ravensbrück. Al camp hi van arribar 260 republicans espanyols procedents de Vernet. Entre aquests, hi trobem un altre olesà, Josep Vallpeperas Macià, que pocs dies després d’entrar a Dachau va ser deportat a Mauthausen amb el núm. 99327.

José Marco entrà al camp de Dachau amb el número de matrícula 94237.  Serà alliberat el 29 abril de 1945 per les forces estatunidenques,  pocs dies abans que Alemanya firmés la seva capitulació.  

 


JOSÉ MARCO. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info