Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Joan Jané Casajoana

Nascut a Sant Vicenç de Castellet, l’any 1897, sindicalista i polític, va venir a viure a Olesa l’any 1924.

Es va casar a Olesa amb Maria Llongueras Marcet (de cal perdut), nascuda a Olesa l’any 1900. Van tenir un fill, el Frederic Jané Llongueras, nascut el 4 de gener de 1925. La  família vivia al carrer de l’Església.

A Olesa, el Joan treballava com a barber. Aquesta feina el va fer molt popular (també perquè era un home amb un fort caràcter i de fortes conviccions d’esquerra).

Era militant d’ERC. Va exercir de tinent alcalde d’Olesa de Montserrat durant la República amb Fèlix Figueres com a alcalde (1931-1936), exceptuant el període d’octubre de 1934 a febrer de 1936, quan a causa dels Fets d’octubre de 1934 l’alcaldia va passar a mans dels conservadors. Va pertànyer al Sindicat de Oficios Varios (participà al Segon Congrés Nacional del treball (CNT) celebrat a Madrid, del 10 al 17 de desembre de 1919).

A les eleccions municipals celebrades l’abril de 1931 a Olesa de Montserrat guanyà la candidatura del “Círcol” en nom d’Esquerra Republicana que obtingué 8 regidors. Fèlix Figueras Aragay va ser elegit alcalde, i fou aleshores, que Joan Jané fou nomenat tinent d’alcalde juntament amb Antoni Lladó Garriga. En aquest mandat formà part de la comissió de Foment.

Joan Jané es tornà a presentar en les eleccions municipals del gener de 1934 i tornà a formar part del govern. Va ser nomenat altre cop primer tinent alcalde i també president de la comissió de cultura i assistència social.

El 1939, després de la detenció feta per les autoritats franquistes, patí el judici de les vídues, sense sentència, i fou afusellat al cementiri d´Abrera la matinada del 19 de febrer, juntament amb altres vint olesans i olesanes.

 


JOAN JANÉ CASAJOANA. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info