Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Neus Roig Ollé

Neus Roig Ollé va néixer a Bellpuig, Lleida, el 14 de febrer de 1894. Es va casar a l’any 1916 amb Bonaventura Torrelles Targa, nascut a Nalec, Lleida, el 17 de  gener de 1882. Als anys vint s’estableixen a la colònia Sedó i a l’any 1933  venen  a viure a Olesa, al carrer Calvari. Van tenir tres fills, l’Antònia, la Concepció,  nascudes a Bellpuig, i el Paulino, nascut a Esparreguera.

La família treballava a S.A Sedó en cta.  La Neus, a la filatura, el Bonaventura, al sector preparació, l’Antònia i la Conxita, als telers i el Paulino, com a serraller. Neus Roig era militant de la CNT-FAI. El 7 de desembre de 1939, a l’edat de 45 anys, és detinguda i traslladada al Jutjat militar de Terrassa que decreta presó provisional i dictamina que es procedeixi a instruir el procés de sumaríssim d’urgència contra ella.

Al juny de 1942 es celebra el Consell de Guerra on és acusada del delicte de rebel·lió militar i condemnada a cadena perpètua (30 anys). La Neus es ratifica en el que ha dit en altres declaracions davant el jutge militar: admet la seva militància en la CNT però nega en tot moment les acusacions que li fa el tribunal militar d’haver participat en els actes violents que es produïren a Olesa de Montserrat durant els primers mesos de la Guerra Civil. El seu defensor en el judici demana la seva absolució.

La Neus va poder sortir de la presó amb llibertat condicional. Durant molt de temps però, es va veure obligada a presentar-se periòdicament a la Guàrdia Civil. L’any 1955 ella sol·licitarà que li sigui concedit l’indult però aquest li serà denegat per la justícia franquista.


NEUS ROIG OLLÉ. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info