Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Ramon Subiranas Pons

En Ramon Subiranas Pons (1916-1975) era nascut a Roda de Ter; era fill de Francesc Subiranas i Dolors Pons. Treballava de pagès (com els avis) però va perdre el pare als dotze anys i per això va mig deixar de treballar les terres i va entrar ben jove a la fàbrica “La Blava”, una antiga fàbrica tèxtil de nom “Tecla Sala e Hijos”, construïda en els primers anys del segle XX a la mateixa població. En sortir de la presó va anar a viure a Esparreguera, on feia de pagès amb una colla de pagesos i va acabar fent de cap de colla. La feina consistia en organitzar les colles quan els amos de les vinyes els requerien.

El  Ramon es va afiliar ben jove a la CNT a Roda de Ter i també a les Joventuts Llibertàries. Va formar part del Comitè d’empresa i va marxar molt jove al front com a voluntari, als 19 anys.

En Ramon Subiranas va participar al desembarcament de Mallorca en dues barcasses amb pocs homes i tenien la missió, a Porto Cristo,  d’apagar el far i fer un rebombori, com si les tropes haguessin desembarcat allí, però no va ser així. 

Al cap d’uns dies, en arribar l’aviació italiana, va haver de retornar d’una manera precipitada i alguns dels soldats van morir ofegats en intentar de pujar als barcos que retornaven.

Quan el Ramon va tornar de Mallorca va anar a Roda de Ter i d’allí va marxar al front altra vegada amb la Columna Tierra y Libertad.

En finalitzar la guerra el van empresonar en un camp de concentració on hi va estar poc temps, el van deixar anar de seguida. Va retornar a Barcelona i d’allí a  Roda de Ter. Encausat pel fet que fos voluntari a la guerra el van condemnar a trenta anys fins que al cap de tres anys el van deixar sortir de la presó. Va conèixer la seva esposa en una visita que ella va fer a la presó a un altre pres amb el qual en Ramon compartia la cel·la. El Ramon va viure la resta de la seva vida a Esparreguera amb la seva esposa i tres fills.


Ramon Subiranas Pons. Més informació..pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info