Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Balbina Juanpere HInojosa

Balbina Juanpere Hinojosa era nascuda a Esparreguera el dia 2 de febrer de l’any 1916. Era filla de Pere Juanpere Mateo, nascut al Masroig (Tarragona) el dia 23 d’abril de l’any 1888, que havia arribat a Esparreguera l’any 1905 i treballava a l’empresa S.A. Sedó, en comandita, com la resta de la família. La mare era Marta Hinojosa. La família  vivien plegats al carrer Beat D. Castellet, 6.

La Balbina tenia dos germans, el Pere i el Mariano Juanpere Hinojosa i quatre germanastres, la Núria, el Jaume, la Carme i el Josep Maria Juanpere Roselló . Tots els germans van rebre d’una manera o altra la repressió. Els que van patir-la en extrem van ser en Mariano, que va morir presoner de guerra a causa d’una tuberculosi,  i el Pere, que era d’ERC, i va morir al Camp de la Bota l’any 1941, acusat d’adhesió a la rebel·lió. També el pare va patir la repressió ja que, acabada la guerra, va ser apallissat per la Guàrdia Civil i, finalment, va haver de marxar a treballar a Montmeló . Per altra banda, tenim en Jaume Juanpere Mateu, germà del pare de la Balbina, que va morir als 44 anys, concretament el dia 22 de gener de 1939, a Arbúcies, en la retirada.

Balbina Juanpere començà a treballar a l’empresa S.A. Sedó, en comandita el dia 9 de setembre de 1929 i fou donada de baixa el trenta de novembre de 1938, tot i que sabem que havia marxat abans com a voluntària infermera a l’Hospital Militar de Peñalba (Aragó).

La Balbina està inclosa en el llistat de les 1195 dones antifeixistes organitzades a Catalunya; entrà als serveis sanitaris del front el dia 5 d’octubre de l’any 1936.

El dia 1 de juny de l’any 1939, el Jutge Instructor de l’Auditoria de Guerra de la 4a Región Militar demana informació a les autoritats locals d’Esparreguera sobre la nostra represaliada –aleshores ella tenia 23 anys–.

El dia 9 de juny de 1939, l’alcalde-gestor d’Esparreguera, exposa al jutge militar de Sant Feliu l’acusació sobre la Balbina de ser miliciana voluntària en qualitat d’infermera i també és acusada de revolucionària anarquista de la CNT. Finalment, serà acusada de rebel·lió i condenada a una pena de 12a 1d, però sortirà ben aviat de la presó de les Corts.

A part de la seva activitat sindical anarquista, és interessant destacar la personalitat d’aquesta dona. Era una dona vital, feminista, alegre, una dona lliure, empoderada per les idees progressistes sobre l’avortament o la llibertat de les dones.

En sortir de la presó continuava soltera però vivia amb el seu company, Juan Mut, a qui havia conegut quan era miliciana, amb qui va viure a Barcelona. La nostra protagonista vivia al carrer Muntaner de Barcelona i havia fet diverses feines, treballava per una editorial i també era cobradora de la banca. A casa seva hi havia un local que llogava com a consulta mèdica.


Balbina Juanpere Hinojosa. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info