Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Manuel Vinaroz Maté

En Manuel Vinaroz Maté[1] és un represaliat que residia a Esparreguera. Era fill de Manuel Vinaroz Expósito i Rosa Maté Miró, que havien arribat a Esparreguera l’any 1923; aquests tenien tres fills, el Manuel, la Rosa i la Pilar. La família vivia també amb les netes, Montserrat Vinaroz Albacete i Jacinta Iglesias Vinaroz (Cinta). Tots plegats vivien al carrer Bruch, 14 baixos. Ell, més tard viuria a la plaça de la Constitució, núm. 1 d’Esparreguera.

El nostre represaliat era nascut a Tortosa el dia 31 de desembre de 1903, per tant, tenia 32 anys, l’any 1936, estava casat i tenia una filla, Montserrat Vinaroz Albacete. Feia 13 anys que vivia a Esparreguera.

El Manuel treballava de guarda forestal per a l’Ajuntament d’Esparreguera, el seu pare treballava de pagès per compte propi i les seves germanes ho feien a l’empresa tèxtil, S. A. Sedó en cta. Va ser militant d’ERC.

 

Després dels Fets d’Octubre de 1934 va ser acomiadat de la feina per qüestions polítiques. Posteriorment, amb el triomf del Front Popular, es restableix la normalitat democràtica i serà readmès com a guàrdia rural.

En finalitzar la guerra civil s’exiliarà a França. Allí es va inscriure en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), no sabem si voluntàriament ja que en ocasions s’allistaven per sortir dels camps on patien dures condicions de vida. Concretament va estar en la Companyia de Treballadors Estrangers-CTE-, 140, això vol dir al Frontstalag 140, a Belfort, una població del nord-est de França, fronterera amb Alemanya i Suïssa.

En Manuel Vinaroz és fet pres i deportat  a Fallingbosed (prop de Hannover), Stalag XI-B,   amb el número 86626. Al llibre de Montserrat Roig hi posa un altre número, el 41780.

El 27 de gener de 1941 és traslladat al KL Mauthausen (Àustria) i la seva matrícula era 5793; posteriorment , el dia 8 d’abril de l’any 1941, seria traslladat a Gusen, amb el número de deportat 5792; va morir el 25 de desembre del mateix any a Gusen, un Kommando de Mauthausen, on havien mort la majoria dels deportats esparreguerins.

El dia en què va arribar el Manuel a Mauthausen hi van altres 1.506 republicans espanyols, procedents del mateix Stalag que el Manuel –entre ells el seu excunyat i deportat d’Esparreguera, Lluís Iglesias Hinojosa–, i d'aquests, n'acabarien morint 1.079, el 70%.

La neboda del Manuel, Cinta Iglesias Vinaroz, era filla del Lluís Iglesias Hinojosa i Rosa Vinaroz, ambdós represaliats. En Lluís també va ser deportat i mort a Gusen.

 

 

 

 

 



[1] Projecte Memorial Democràtic del Baix Llobregat; de les experiències personals a l’èxit col·lectiu. Autores, Joana Llordella i Blanca Mampel. Direcció projecte: José Fernández i Elionor Sellés.


Manuel Vinaroz Maté. MES INFORMACIO.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info