Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Joan Bellés i Estruch

En Joan Bellés va néixer a Barcelona el 19 de febrer de l’any 1919, era el quart germà de cinc . Posteriorment es traslladà a Esparreguera. D’idees llibertàries, durant la postguerra es va relacionar amb el maqui Quico Sabater  procurant-li la infraestructura necessària per a la guerrilla.

 

El pare del Joan Bellés, Ismael Bellés Bellés, que era de Cullera, Castelló, era militant d’ERC i molt seguidor d’en Companys, a qui coneixia perquè l’havia defensat en un cas.

 

Als 18 anys va marxar de voluntari al Front d’Aragó. Més tard va anar a Calaf on el van empresonar i el van portar a Valladolid. Finalment, gràcies a un aval del capellà d’Esparreguera, en va poder sortir.

 

L’any 1954 fou encarcerat a la presó Model acusat de ser un maqui. Aquests guardaven les armes de la guerra que havien quedat a la frontera, i que anaven destinades a atemptar contra Franco. Es pretenia passar-les  clandestinament fins a Madrid. Tots els intents van ser fallits. Aquesta xarxa passava per Esparreguera, però en Joan, malgrat les tortures, no va delatar mai a ningú.  En un permís aprofità per fugir cap a França, l’any 1958.

 

 

El Joan estava casat i tenia 2 fills i una filla, la Neus. Un dels nois va morir atropellat a França, en Jordi, i l’altre, el Floreal, va néixer a França. Va morir L’any 2006 a Clemont Ferran,  en una residència malalt d’alzeimer .

 

 


Més informació Joan Bellés.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info