Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Ginés González Gallardo

Ginés González Gallardo, va néixer a Mojácar (Almeria) el 22 de novembre de 1912 i va emigrar amb tota la família cap a Manresa, després anirien tots plegats a Olesa de Montserrat, l’any 1929. El seu pare era Francisco González Casado i la mare, Maria Gallardo Flores, ambdós de Mojácar. El Ginés era el segon de vuit germans: el Francisco, el Ginés, la Francisca, el Pedro, la Maria, la Bárbara, la Josefa i el José.  Vivia amb ells en Juan González Flores, marit de la Francisca. L’any 1936 tots vivien al carrer  Santa Oliva, menys el Francisco i el Pedro. El Ginés, com la majoria dels seus germans sabien llegir i escriure.

 

El Ginés es va casar amb Juana Piñero Fernández, que era filla de Diego Piñero Tano. Aquest havia vingut a Olesa de Montserrat l’any 1929, era pagès i treballava per compte propi les terres de l’Horta d’en Martí. La seva esposa era Ana Fernández Pérez i treballava al tordatge de l’empresa Anònima Vilà. (Indústria Olesana S.A.).

 

En un document signat pel secretariat de les Joventuts Llibertàries d’Olesa de Montserrat, situades aleshores al carrer Llobregat, núm.1, i datat a 31 de gener de 1937 i dirigit als “camaradas del Comité Regional”, s’esmenta que hi havia 17 “camaradas” olesans al front de guerra i un d’ells era el Ginés González.  Concretament es trobava a la Columna Tierra y Libertad, centúria 5, secció 3, a Conca.

 

En Ginés va ser víctima de la repressió de l’Exèrcit franquista que va ocupar Olesa de Montserrat, el 25 de gener de 1939.  En cada poble o ciutat, les autoritats militars van actuar amb total impunitat i la persecució als vençuts va comptar de seguida amb la col·laboració d’aquelles persones addictes al règim que facilitaren els noms dels primers que havien de ser detinguts i empresonats.

 

El 19 de febrer de 1939 es produïren els primers afusellaments al cementiri d’Abrera. Entre ells, es trobava en Ginés González Gallardo i la seva esposa Juana Piñero. En Ginés, però va es va poder escapar, malferit, i va arribar a casa seva, que era una casa propera al porxo de Santa Oliva.  Els seus pares no van poder avisar els metges per por i el Ginés es va morir. Va ser enterrat al pati de casa seva.


GINES GONZALEZ GALLARDO. Més informació..pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info