Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Melchor Montoya Gallardo

Nascut a Mojácar (Almeria), l’any 1909, fill de Francisco Montoya i Francisca Gallardo es casà amb Luisa Bizcaino Grima i tingué 4 fills. Militant de la CNT a Olesa de Montserrat. Quan residia a Mojácar, era carnisser, però a Olesa consta com a jornaler; treballava a la fàbrica tèxtil  Viuda de Sánchez.

 

El 18 de maig fou declarat inútil total pel tribunal de Girona i desplaçat a Barcelona a l'Hospital Clínic, fins el 25 de març de 1939.

 

En el seu judici, en Melchor declarà que el 26 de maig de 1939 viatjà cap a Mojácar per veure la família i provar així de vendre unes terres perquè no tenia recursos per tornar a Olesa on es trobava la seva família més directa. Melchor va ser detingut  a Mojácar (informe de la Guàrdia Civil de Garrucha), el 17 de desembre de 1939. El represaliat declarà que en iniciar-se la Guerra Civil, estava a Olesa treballant en una fàbrica tèxtil des de feia 6 anys, fins al març de 1938, quan fou cridada la seva quinta.

 

Fou empresonat a la presó Model de Barcelona acusat de participar en els fets del 1933 i els Fets d’Octubre de 1934, per rebel·lió militar, de  pertànyer a la CNT i participar en diferents actes revolucionaris a Olesa de Montserrat; afusellat al Camp de la Bóta, el 9 de març de 1943[1], a l’edat de 33 anys. Va ser enterrat a la fossa comuna del cementiri del Sud-oest de la zona de Montjuïc, on foren enterrats els olesans afusellats.

 

En acabar la guerra, la seva esposa fou acomiadada de la fàbrica on treballava, acusada de tenir idees revolucionàries. Més tard, ella i els seus fills marxaren a França.

 [1] Aquest mateix dia foren afusellats: en Manuel Checa Hernández d’Esparreguera,  en Ramon Pla BeI, en Pere-Celestí Prades Gil, en Joaquim Vicent Garcia , en Cristóbal Ramírez Casado i en Josep Murcia Martínez d’Olesa de Montserrat. ( Vegeu: Josep M. Solé i Sabaté. http://www.veuobrera.org/00fine-x/repr-cnt.htm , extret de La repressió franquista a Catalunya, 1938-1953. Edicions 62, s/a. Barcelona, 1985.)

 


MELCHOR MONTOYA Més informació.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info