Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Josep Mestres Llaveria

Josep Mestres Llaveria va néixer a Olesa de Montserrat i era el quart de cinc germans. La seva família era de Riudecanyes, Reus, i es van traslladar a viure a Olesa de Montserrat. Es va casar amb la Maria Vidal i van tenir un fill, el Jordi.
Ocupà el càrrec de regidor per ERC durant uns mesos –de l’agost a l’octubre de l’any 1936 –, essent alcalde Fèlix Figueras i Aragay. Va entrar a l’Ajuntament a causa del Decret de la Generalitat del 22 de juliol de 1936, segons el qual s’havien de rellevar els consellers propietaris i suplents “desafectes al Front Popular d’Esquerres”, fet que provocà  la destitució i substitució dels regidors de dretes pels regidors d’esquerres electes, encara que no haguessin entrat al consistori, en les eleccions municipals del 1934, com és el cas de Josep Mestres. Amb aquesta mesura la Generalitat es volia assegurar que totes les forces d’esquerra  estiguessin presents en el poder local
Més endavant, el 16 d’octubre de 1936, es dissolen els Comitès de Milícies locals a tot Catalunya. Es constitueixen nous ajuntaments amb les mateixes forces polítiques i sindicals que formen el Govern de la Generalitat i amb la mateixa proporció de càrrecs. Josep Mestres deixà el càrrec, però continuà com a secretari del Círcol Federal Democràtic Obrer.
L’any 1938 va marxar al Front d’Aragó. Un cop acabada la Guerra Civil, es va haver d’exiliar a França. El trobem a Perthus i després a Argelers. A Olesa deixava la seva dona i el seu fill Jordi, de quatre anys.
L’any 1949 en Josep Mestres va poder tornar de França, Toulouse, gràcies a l’aval de dues famílies olesanes de dretes, amb les quals hi tenien molta relació. Va tornar l’any 1949  de Toulouse, indultat, tot i que tenia una bona feina a França.


 


JOSEP MESTRES LLAVERIA.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info