Testimonis i biografies > Biografies >
tornar al llistat

Manuel López Lozano. Alcalde d'Abrera, 1979-1983.

Va néixer a Barcelona, l’11 d’octubre de 1942. El pare, natural de Còrdova, va ser repressaliat després de la guerra i per aquesta raó va ser desterrat a Barcelona. En acabar el període de càstig, i quan Manuel tenia 4 anys, els pares van tornar a Còrdova on van muntar un petit negoci familiar. Als onze anys Manuel va començar a treballar ja que la família era nombrosa. Mentre treballava va estudiar el batxillerat. Quan Manuel tenia divuit anys la família va tornar a Barcelona i es van instal·lar a Nou Barris, Manuel va continuar treballant i estudiant.  
 
A meitat dels anys seixanta es traslladà a Abrera i entrà a treballar a l’empresa Sangrá on ocupà llocs de responsabilitat. En aquesta empresa va coincidir amb companys amb forta sensibilitat social. En aquesta època va continuar estudiant i entrà a la Universitat on es va llicenciar en Econòmiques. També en aquest període participà en el moviment veïnal que impulsava el rector de la parròquia Josep Puig, editant la revista Magarola que era crítica amb l’Ajuntament d’Abrera. Alhora participava en un grup, crític amb l’Ajuntament, format per pagesos propietaris i empresaris. Aquests contactes van ser determinants per tal de denunciar l’Ajuntament d’una irregularitat urbanística. El resultat d’aquesta denúncia va ser el cessament de l’alcalde i d’alguns tècnics.
 
Al novembre de 1973 es presentà a les eleccions municipals pel terç familiar i va sortir elegit per un 73% dels vots. El nou alcalde el va nomenar Tinent d’Alcalde i regidor d’urbanisme i, des d’aquesta posició política va fer una estricta observança de la política urbanística del poble. Per aquestes mateixes dates es formà l’Associació de Veïns Tramuntana i la Comissió Mixta Informativa de la qual formava part Manuel Lozano i que va tenir una influència notable en la política de l’Ajuntament. En aquell període s’afilià a Comissions Obreres i al PSUC on desenvolupà càrrecs de responsabilitat en l’agrupació d’Abrera. Per divergències polítiques abandonà el PSUC després del 5è Congrés a l’any 1981.
 
En 1979 va ser escollit primer alcalde democràtic d’Abrera encapçalant Entesa Municipal d’Abrera. Poc després d’exercir d’alcalde, en el mes de juliol d’aquell any, va ser víctima d’un tret accidental d’un guàrdia civil quan estava fent de mitjancer en un conflicte laboral a l’empresa de mobles Camobil. Com a conseqüència d’aquell accident, Manuel López Lozano, va esdevenir paraplègic. Va acabar el mandat i, com a conseqüència de la crisi de 1981 en el PSUC, en 1983 es presentà en la llista del PSC. Va exercir com a regidor d’urbanisme des de 1983 fins 2005. En 1983 va començar a estudiar Dret i en acabar va obrir un bufet en el que treballà fins la seva jubilació en 2005.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info