Testimonis i biografies > Biografies >
tornar al llistat

Josep Totusaus Viñas. Alcalde de Begues, 1979-1982.

Josep Totusaus Viñas va néixer a Barcelona el 16 d’abril de 1948, va ser el primer de tres germans. El pare era paleta i soci de l’Ateneu Democràtic Republicà i estava afiliat a Esquerra Republicana de Catalunya. A la guerra civil va pertànyer a les milícies i va estar en el front d’Aragó.  En acabar la guerra es va exiliar a França i va estar en el camp de Saint Cyprien-sur-mer. De tornada a Catalunya el van detenir i va anar a parar a un camp de treball.  La mare era modista i molt religiosa, de mentalitat conservadora, però respectuosa amb la ideologia del seu marit. En un primer moment la família vivia a Begues, però després de la riuada de 1952, es van traslladar a Olesa de Montserrat, més endavant van tornar a viure a Begues.
 
Josep va estudiar als locals de l’antic Ateneu Democràtic Republicà que havia estat incautat pel règim franquista i que es va utilitzar com escola pública. Als catorze anys va començar d’aprenent de paleta i picapedrer, feina que compatibilitzava amb els estudis de batxillerat. Després es va casar i es va establir per compte propi, té quatre fills. A Begues va participar intensament en el Club de Futbol de Begues que desenvolupava una gran activitat esportiva i cultural. Arran d’aquesta activitat es va construir un local social, es van organitzar concerts de la Nova Cançó, concursos literaris, balls i es van recuperar festes populars tradicionals.
 
A partir d’aquesta participació local va encapçalar la llista de la candidatura Agrupació Electoral Independent, formada a partir dels socis del club de futbol, a les eleccions municipals de 1979. Va ser nomenat alcalde i va ocupar el càrrec fins 1982, any en el que va presentar la dimissió per qüestions de salut.
 
Com alcalde va defensar la pertinença de Begues a la comarca del Baix Llobregat i després de deixar l’alcaldia va participar en l’Associació de Veïns i en el Centre d’Estudis de Begues.
 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info