Testimonis i biografies > Biografies >
tornar al llistat

Josep Mª Romero Cánovas. Alcalde d'El Papiol (1979-1983)

Josep Maria Romero Cánovas va néixer a Totana (Múrcia) el 6 de febrer de 1945 i en 1949 els seus pares van emigrar a Sant Feliu. El pare era terrissaire i, per tant, l’economia familiar era força migrada. Josep Mª era el petit de dos germans. 
 
A Sant Feliu els pares van treballar a la fundició Rubio en unes pèssimes condicions de treball que van comportar la mort prematura del pare quan en Josep Mª tenia 6 anys. La mare i els fills van viure en una habitació compartint la casa amb d’altres famílies. Malgrat això no recorda una infància difícil.
 
Als 12 anys va començar d’aprenent en una barberia sense deixar d’anar a l’escola en el temps lliure. Finalment la família es va poder instal·lar a El Papiol i allí va desenvolupar sòlides relacions personals. Als 18 anys ja tenia una barberia pròpia la qual cosa va propiciar que més endavant es pogués casar. El fet que la noia fos catalana va facilitar la seva integració total al poble. En aquella època va començar a ser un membre actiu del Club de Futbol, de la penya flamenca El Lebrijano i de les colles de sardanes d’El Papiol.
 
Amb la seva dona van posar un bar que es va convertir en un autèntic local social i Josep Maria va ser conegut com Pepe el del Florida.  El fet que el seu bar fos un punt de trobada li va permetre conèixer a molta gent, entre les quals, hi havia persones vinculades a ERC, Convergència, Comissions Obreres i PSUC. Davant de les primeres eleccions municipals democràtiques, i a partir de trobades informals en el seu bar, es va intentar organitzar una candidatura unitària, cosa que no va ser possible. Finalment i, assessorat per Frederic Prieto, del PSUC i candidat a l’alcaldia de Cornellà, va decidir presentar-se en una llista anomenada Agrupació Electoral Independent d’El Papiol que agrupava persones de l’entorn del PSUC i de CCOO. Va ser escollit alcalde en aquells comicis i va estar en aquest càrrec fins 1983. Més endavant entrà a formar part del PSC.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info