Testimonis i biografies > Biografies >
tornar al llistat

Antònia Castellana Aregall. Alcaldessa de Molins de Rei, 1979-1987.

Antònia Castellana i Aragall va néixer a Molins de Rei l’11 de juliol de 1950. El seu pare era funcionari de l’Ajuntament de Molins de Rei i la seva mare pagesa. Els primers records de la infància es centren en els camps de Molins i, posteriorment, a l’internat de les monges dominiques a Vallirana on va rebre una educació religiosa basada en el temor i la por. Aquesta etapa va acabar als onze anys.
En 1965 va ingressar a l’Escola de Magisteri i, tres anys després, en 1968, va iniciar la seva tasca de mestra a l’Escola Estel de Molins de Rei. Aquesta escola era una cooperativa, regentada per pares i mestres, caracteritzada per la seva opció laica, catalanista i per la coeducació. Tota la seva tasca professional la va desenvolupar en aquesta escola. En acabar Magisteri va començar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona però poc després va abandonar-los per començar una intensa activitat social i política.
Des dels quinze anys participà en el moviment escolta i, a l’època de Magisteri, s’implicà en el moviment estudiantil. Va ser en aquesta època que va conèixer a en Joan García-Nieto amb qui va establir una sòlida amistat. Fortament influïda per ell, participà en la Comunitat Cristiana de Cornellà i en el moviment de Cristians pel Socialisme. En l’àmbit sindical, entrà a formar part de les Comissions de Barris i Fàbriques en els inicis dels anys setanta, essent elegida enllaç sindical dintre del sector educatiu.
En 1972 entrà a militar a Bandera Roja on ocupà llocs de responsabilitat desenvolupant una intensa activitat dins del sector dels mestres. En aquests moments decideix traslladar el seu domicili a Sant Ildefons de Cornellà a causa que la Guàrdia Civil incautés propaganda il•legal en el domicili del seu pare que, en realitat, li pertanyia a ella. Això va provocar el processament del seu pare pel TOP. En 1974, retornada a Molins de Rei, comença a militar en el PSUC convertint-se en la responsable política d’aquest partit en aquesta vila.
En el període de la transició va desenvolupar una intensa activitat en tots els fronts de lluita, veïnal, moviment obrer, cultural i acció política. En 1979 va ser escollida per encapçalar la llista del PSUC a les primeres eleccions municipals ocupant l’alcaldia de Molins de Rei en les dues primeres legislatures democràtiques. Posteriorment va ser regidora vuit anys més. En acabar aquesta etapa política retornà a l’escola fins la seva jubilació.
 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info