Testimonis i biografies > Biografies >
tornar al llistat

Carles Riba Romeva. Alcalde de Sant Joan Despí, 1979-1983.

Va néixer a Palma de Mallorca l’1 de juliol de 1947. Al cap de tres anys la família es va instal·lar a Barcelona. Carles Riba és el més gran de 9 germans. La infància va estar marcada pel fet de ser el nét per via paterna de dos grans poetes nacionals, Carles Riba i Clementina Arderiu, i, per via materna, per Pau Romeva un diputat d’Unió Democràtica. Va anar a l’escola Isabel de Villena que es va convertir en una gran referència personal. L’ambient progressista i catalanista, fora de les normes de l’escola franquista, el va formar des de l’excel·lència acadèmica amb una vessant humanista decisiva per a la seva biografia.
En el curs 1964-1965 entrà a la Facultat d’Enginyeria de la Universitat de Barcelona i allí topà amb un ambient antifranquista compromès però alhora amb un desinterès per la llengua i cultura catalanes que el colpejà fortament.
Va ser escollit delegat de curs i va participar en la creació del Sindicat Democràtic d’Estudiants –SDEUB- a la Caputxinada de 1966. En el servei militar va ser castigat per la seva participació en el moviment estudiantil. En acabar la prestació militar va ser contractat com a professor de pràctiques a la Facultat d’Enginyeria entrant a formar part del moviment de professors no numeraris i en el moviment per a la normalització de la llengua catalana en el llenguatge científic i tècnic. En aquest camp va fundar la Fundació Torrents i Bern.
En acabar els estudis va treballar durant sis mesos a l’empresa SEAT. Va acomiadar-se al no poder adaptar-se a les maneres autoritàries i sovint arbitràries de l’empresa combinades amb una escassa organització racional del treball. L’experiència de la SEAT el va marcar profundament perquè va poder veure de primera mà l’ambient del règim i la situació dels treballadors dins les fàbriques.
A l’any 1974 es va traslladar a viure a Sant Joan Despí i això el va fer connectar amb el moviment antifranquista de la comarca. Aquest fet el va fer participar, des de bon principi, en la Comissió Intermunicipal d’Urbanisme –CIU- que aplegava els municipis d’Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat. En aquell moment s’estava encetant una lluita ciutadana perquè els polígons d’aquestes viles no es regissin només per la rendibilitat econòmica i atenguessin a les necessitats socials i comarcals que la comarca tenia. Carles Riba s’hi va sumar i ben aviat es va convertir en el secretari de la Comissió.
A l’abril de 1979 es van convocar les primeres eleccions municipals democràtiques i, fruit de la cooperació i del treball fet en aquella Comissió, va decidir-se a encapçalar, com independent, la llista del PSUC a Sant Joan Despí. La victòria va ser molt important i això el va catapultar fins la Vice-presidència de la Corporació Metropolitana que es va engegar poc després d’aquelles eleccions. El mandat va estar ple de dificultats però alhora va ser decisiu perquè, a partir de l’experiència anterior, es van traçar les línies mestres d’actuació per als propers anys, tant en el municipi com en l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Com a conseqüència de la divisió interna del PSUC i de la força del socialisme, a la segona legislatura dels Ajuntaments democràtics, Carles Riba no va renovar el càrrec d’alcalde, restant a l’oposició. Professionalment va decidir tornar a la Universitat Politècnica de Catalunya, d’on és professor d’enginyeria.
En 1995 va assumir la Presidència del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i més endavant va passar a ser Vicepresident de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. Professionalment ha fundat el Centre d’Innovació Tecnològic lligat a la Universitat Politècnica de Catalunya.


Videos
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info