Tornar a notícies

SEMINARI: "La memòria i el còmic"

Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament organitzen el seminari “La memòria i el còmic”, adreçat a professorat de secundària i públic general.

Amb motiu de l’exposició “El Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat”, volem posar en valor la tasca de les persones que s’han dedicat a l’humor gràfic.

Els dibuixants d’En Patufet no ens mostraven només la realitat que envoltava la Catalunya en guerra i el patiment de la ciutadania, sinó que també empraven el sentit de l’humor per superar la duresa de la quotidianitat del moment.

Totes les ponències tenen una orientació pràctica encaminada a dotar als docents de metodologies i recursos per treballar aquest tema, així com també oferir propostes per desenvolupar els treballs de recerca.

Inscripció oberta
El seminari es durà a terme a la seu del Memorial Democràtic (Peu de la Creu, 2-4 Barcelona). El Departament d’Ensenyament certificarà trenta hores al professorat que hagi assistit a quatre sessions de les set proposades al programa i que presenti la proposta d’activitat didàctica (termini fins al 15 de juliol). El Memorial Democràtic certificarà la resta dels assistents.

Programa:

 

1a sessió: La didàctica del còmic. 4 de maig, dijous, de 16.30 a 19.30 h

 

  • "El còmic com a recurs didàctic a les ciències socials", a càrrec de Gerardo Vilches, professor de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat Europea de Madrid.
  • “Deportado 4443” a càrrec de Carlos Hernandez de Miguel, periodista i investigador.
  • “Humoristan, el museu digital de l’humor gràfic” a càrrec de Jordi Riera, cap de continguts d’Humoristan.
  • "La memòria i el còmic. Propostes didàctiques", a càrrec de David Fernández de Arriba, professor de secundària i creador del blog Historia y cómic.

 

 

 

2a sessió: Còmic i dones. 18 de maig, dijous, de 16.30 a 19.30 h

 

  • "Memòria i representació de les dones al còmic de la transició", a càrrec d’Elena Masarah, doctoranda en Història Contemporània a la Universitat de Saragossa.
  • "Núria Pompeia, pionera de l’humor gràfic feminista sota el franquisme", a càrrec de Pepe Gálvez, guionista i investigador del còmic.

 

 

 

3a sessió: El llegat dels còmics. 25 de maig, dijous, de 16.30 a 19.30 h

 

  • "Memòria històrica i Guerra Civil als còmics: un patrimoni a descobrir", a càrrec de Jaume Vilarrubí, bibliotecari de la Xarxa de la Diputació de Barcelona, Biblioteca Josep Soler Vidal, de Gavà.
  • "La memòria dels dibuixants", a càrrec de Jordi Artigas, historiador del cinema i investigador de la història del dibuix.
  • "La història a través dels superherois", a càrrec de Jordi Ojeda, professor de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

4a Sessió: Manga, el còmic japonès. 1 de juny, dijous, de 16.30 a 19.30 h

 

  • "El manga i la guerra: el còmic japonès com a eina per presentar els horrors dels conflictes bèl·lics", a càrrec d’ Oriol Estrada i Marc Bernabé, divulgadors especialitzats en el Japó i corresponsables d’Espai Daruma, www.espaidaruma.cat.

 

 

 

5a sessió: L’humor perseguit. 15 de juny, dijous, de 16.30 a 19.30 h

 

  • Taula rodona entorn de l’humor que ha estat perseguit i la llibertat d’expressió, amb Darío Adanti, autor de Disparen al humorista, col·laborador d'El Jueves i altres revistes, i un dels fundadors de la revista Mongolia.

 

 

 

6a sessió: Còmic de la Guerra Civil. 20 de juny, dimarts, de 16.30 a 19.30 h

 

  • Taula rodona al voltant del còmic de la Guerra Civil amb la presència de Sento (La trilogia del Dr. Uriel), Elena Uriel (filla del protagonista del llibre i col·laboradora directa en la seva realització), Antonio Altarriba i Kim (autors de L’art de volar i El ala rota) i Jaime Martín (autor de Jamás tendré 20 años i Las guerras silenciosas).
  • Presentació de Sota les bombes, de David Íñiguez, David Gesalí i Josep R. Casals.

 

19.30h Sessió oberta del Club de Lectura de Còmic de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra conduïda per Iván Pintor i amb la presència d’Antonio Altarriba i Kim, autors de L’art de volar i El ala rota. Inscripcions a b.barcelona.ii@diba.cat

 

7a Sessió: Visita a l'exposició Patufet en guerra: la il·lusió de la normalitat i taller amb Francesc Ruiz. 22 de juny, dijous, de 16.30h a 19.30h

 

  • El taller gira al voltant de la idea de construir un fanzine. Els assistents treballaran amb total llibertat explorant el que podria ser una versió contemporània d’una revista com va ser En Patufet. La particularitat és que, a mesura que avanci l'exercici, s'aniran imposant una sèrie de constriccions físiques i conceptuals que aniran limitant la creació d'aquest fanzine fins a acabar impedint-ne totalment l'elaboració.

 

 

 

8a sessió (en línia). Fins al 15 de juliol.

 

  • Proposta d’activitat didàctica individual o grupal.

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info