Tornar a notícies

Robert Capa . Exili 1939

Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers.

L’exposició mostra per ordre cronològic prop de seixanta fotografies que el reporter gràfic va fer, entre el 18 i 19 de març de 1939, als exiliats refugiats als camps d’Argelers, Barcarès, Bram i Montoliu

 

Inauguració

22/03/2023, a les 19 h

Dates

Del 22/03/2023 al 23/06/2023

Horaris

De dimarts a dissabtes laborals de 10 a 18 h

Diumenges i festius de 10 a 14 h

Lloc

Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4 (Barcelona)

“Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers” conté unes seixanta imatges, la major part de la col·lecció fotogràfica sobre la Guerra Civil espanyola, coneguda com “la Maleta Mexicana”, dipositada al Centre Internacional de Fotografia (ICP) de Nova York.

Està comissariada per Grégory Tuban, historiador i responsable de projectes del Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, i Michel Lefebvre, periodista i redactor en cap de la secció “Histoire” de Le Monde Magazine. Els dos comissaris van poder reconstruir i datar l’estada de Robert Capa als camps francesos. L’exposició se centra de manera cronològica en el recorregut que Capa va fer per diversos camps de refugiats a França, entre els dies 18 i 19 de març. En concret, el fotògraf va retratar Argelers, Barcarès, Bram i Montoliu. Robert Capa mostra la situació difícil i complicada d’una gran massa de refugiats, amb una mirada compromesa amb la República derrotada, alhora que destaca també la humanitat d’aquelles persones excloses en territori francès.

“Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers”, que ja es va poder veure al Museu Memorial de l’Exili, és una producció del Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, amb el suport de l’Internacional Center Photography (ICP).

 

Els refugiats, passat i present

L’exposició s’inaugura conjuntament amb una segona mostra, “On our way home”, centrada en l’èxode forçat d’onze dones ucraïneses refugiades a Cracòvia davant la invasió russa del febrer de 2022.

Amb aquestes dues mostres, el Memorial Democràtic vol establir un pont de diàleg sobre les problemàtiques dels refugiats en situacions de conflicte bèl·lic. Es tracta de dos episodis diferents en el temps i les causes, però que tenen en comú les dificultats a què estan sotmeses les persones desplaçades. Alhora, aquest plantejament expositiu permet observar els canvis en l’evolució de les actituds dels fotoreporters davant els conflictes bèl·lics. Des del compromís polític antifeixista de Robert Capa fins als posicionaments de caire més humanitari de la fotògrafa contemporània ucraïnesa Iryna Myronenko. Uns vincles i unes distincions que poden ser útils com a eina per afrontar críticament el que suposen els desplaçaments forçosos de població en l’època contemporània.  

 

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info