Tornar a notícies

Octubre - Espai Lluís Companys

L’espai reivindica la trajectòria política i vital de Lluís Companys, l’únic president d’un govern elegit democràticament que ha estat executat a l’Estat espanyol.


Lloc: Epai Lluís Companys
El Tarrós (Tornabous, Urgell)


Enguany fa 80 anys de l’assassinat de Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, a mans del franquisme. Coincidint amb aquesta efemèride, ha tornat a obrir al públic l’Espai Lluís Companys, ubicat al Tarròs (Tornabous, l’Urgell), poble natal del president.

L’Espai és un centre de referència per al coneixement de la trajectòria política i vital de Companys, i és alhora un espai de reivindicació de les llibertats democràtiques. Compta amb un espai destinat a l’exposició permanent, dedicada a la figura i l’obra de Companys en el seu context històric. L’exposició està formada per plafons explicatius, un espai de projecció d'audiovisuals i vitrines amb documents didàctics. S’hi exhibeixen, per exemple, publicacions periòdiques editades a Catalunya i Llatinoamèrica, cartells de gran format, cartes personals i fotografies històriques. L’Espai, a més, disposa d’una biblioteca especialitzada en Lluís Companys.

Aquest equipament cultural, inaugurat l’any 2014, ofereix al visitant una experiència museogràfica innovadora, sostenible i accessible. Hi predomina el llenguatge audiovisual i l’ús de la tecnologia per generar interacció amb els visitants.

 

Lluís Companys (1882-1940)

Lluís Companys i Jover va néixer al Tarròs el 21 de juny de 1882. És aquí on es va amarar del món de la pagesia i també on va conèixer Salvador Seguí, un destacat dirigent anarcosindicalista que retrobaria de gran a Barcelona, on es va traslladar per estudiar-hi batxillerat i, més tard, la carrera de dret a la Universitat de Barcelona. De ben jove va entrar en el món del periodisme, de la política i el sindicalisme. Va exercir també com advocat laboralista. 

D’ideologia republicana i catalanista, va ser el primer president del Parlament de Catalunya i va exercir, entre d’altres,  els càrrecs de governador civil, ministre del Govern espanyol republicà i president de la Generalitat de Catalunya. També va ser president d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’origen rural va marcar també la seva trajectòria política, ja que, en les seves múltiples responsabilitats, la política i el sindicalisme agraris van guiar la seva acció de govern.  

Refermat en el catalanisme, i davant la deriva conservadora del Govern republicà, el 6 d’octubre de 1934 Companys va proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola, per la qual cosa va ser empresonat. A les acaballes de la Guerra Civil, va emprendre el camí de l’exili, però a l’agost de 1940 va ser detingut per la Gestapo, que el va lliurar a les autoritats franquistes. Després d’un judici militar sumaríssim sense garanties processals, Companys va ser afusellat al castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940. És l’únic president de govern elegit democràticament que ha estat executat a l’Estat espanyol.

En record de Lluís Companys i de totes les persones represaliades pel franquisme, el 15 d’octubre se celebra el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info