Tornar a notícies

La memòria del segle XX des dels arxius judicials

La nova exposició del Departament de Justícia es podrà visitar a l'antiga presó de la Model de Barcelona

Inauguració

Dimarts, 17 de setembre, a les 18 h

L'acte d'inauguració de l'exposició comptarà amb la intervenció de l’Hble. Sra. Ester Capella, consellera de Justícia. 

Quan

17.09.2019 - 27.11.2019

On

Antiga presó del La Model

Entença, 155

Barcelona


Els arxius són un patrimoni únic i insubstituïble, reflex de l’evolució de les societats, i fonts fiables d’informació que garanteixen la gestió i la transparència de les institucions. Els arxius juguen també un paper essencial en el desenvolupament de la societat: contribueixen a la constitució i salvaguarda de la memòria individual i col·lectiva i fan possible el dret de la ciutadania a accedir a la informació, d’acord amb la normativa.

La documentació d’arxiu que l’Administració de justícia produeix, en l’exercici de les seves funcions, és una font fonamental per als estudis històrics, científics o culturals i també per a la memòria històrica, que es configura a partir de la posada en valor de trajectòries i d’experiències personals viscudes o transmeses.

Així, la documentació judicial corresponent als períodes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista que es conserva en arxius judicials i en arxius històrics conforma un valuós punt d’ancoratge en el record de la ciutadania i en la memòria històrica de bona part del segle XX.

Aquesta selecció de documents dels arxius dels jutjats i del Registre Civil de la ciutat de Barcelona permet seguir un recorregut per la memòria històrica al nostre país i des de diferents àmbits:

  • Ambit 1. Victimes de la repressio durant la Guerra Civil i la postguerra
  • Ambit 2. La dona durant el franquisme
  • Ambit 3. La llengua catalana durant el franquisme
  • Ambit 4. Control social durant el franquisme

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info