Tornar a notícies

Imatges impreses. Assemblea de Catalunya.

La imatge impresa en les cultures visuals de l'antifranquisme. 

La nova exposició del Memorial Democràtic repassa els artistes i moviments artístics i culturals d’un moment decisiu en el camí cap a la democràcia

Exposició Memorial Democràtic
C/ Peu de la Creu, 4. Barcelona

Quan
16.11.21-01.06.22

Horari
De dimarts a dissabtes laborals de 10 a 18 h.
Diumenges i festius de 10 a 14 h.

La mostra posa en relleu la importància de les arts i el conjunt de cultures visuals en la lluita contra la dictadura franquista i en l’avenç democràtic. Les imatges aplegades tenen en comú el fet que van prendre forma mitjançant la impressió gràfica. Aquest fet va ser decisiu en la seva popularització.

L’Assamblea de Catalunya

Aquesta exposició s’emmarca en els actes commemoratius dels cinquanta anys de la constitució de l’Assemblea de Catalunya i vol ser un reconeixement al conjunt de persones, grups, entitats i organitzacions de signe divers que van participar en les lluites per les llibertats individuals i col·lectives.

Bona part de les forces opositores al franquisme es van aplegar en l’Assemblea de Catalunya, fundada l’any 1971. Va ser als setanta, sobretot gràcies a l’ús de tècniques reprogràfiques diverses i a la utilització de  distints suports i formats d’edició (gravats, cartells, llibres i revistes, caràtules de disc, etc.) que aquesta producció visual va arribar a capes àmplies de la població i va contribuir a promoure entre la ciutadania la percepció d’un marc de referències, valors i actituds aliens o contraris als de l’oficialitat establerta.

Les obres reproduïdes corresponen majoritàriament a produccions sorgides o editades a Catalunya, però també incorpora algunes de les propostes més interessants generades en altres zones ―País Valencià i Illes Balears― que van tenir una repercussió notable en el conjunt del territori.

L’exposició ha estat comissariada per Narcís Selles, filòleg i doctor en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info