Tornar a notícies

I Jornades Internacionals. Memòria, història pública, turisme. Reptes i oportunitats.

Aquestes I Jornades es plantegen com un fòrum deliberatiu i transversal entorn del trinomi memòria, història pública i turisme i els reptes i preguntes que avui ens suscita.

Dates

Del 16 al 18 de maig de 2024

Hora

Consulteu el programa

Lloc

Tortosa i Corbera d'Ebre

Formulari d'inscripció

forms.office.com/e/EiE4rfmYSL

 PROGRAMA

Les I Jornades Internacionals de Memòria, història pública, turisme. Reptes i oportunitats es plantegen com un fòrum deliberatiu i transversal entorn del trinomi memòria, història pública i turisme i els reptes i les preguntes que avui ens suscita. Uns reptes que, en cap cas, es poden donar per conclosos i, per això, les Jornades pretenen oferir una oportunitat per abordar-los de forma deliberativa. En aquest sentit, les diferents taules i ponències abordaran qüestions com: els fonaments i límits ètics que es presenten en la conciliació de la pràctica turística amb el deure de memòria i el dret a la memòria, de cara tant a potenciar el seu caràcter educatiu de la ciutadania com per evitar el risc de la seva banalització; els diferents models de turisme de memòria per assolir aquests objectius en un moment en què la ciutadania cada cop es troba cronològicament més lluny del passat traumàtic que testimonien els espais de memòria; o, finalment, el diàleg i la transformació del territori que integra els espais i rutes de memòria i que converteixen el turisme de memòria en una eina de desenvolupament local.

 

El caràcter ampli i plural de les temàtiques que les Jornades pretenen abordar es fa palès amb la participació de ponents internacionals i nacionals vinculats tant a equipaments museístics com a l’àmbit universitari, a institucions de recerca i observatoris internacionals; alhora, també es plantegen marcs de debat i diàleg que comptaran amb l’expertesa d’agents locals, operadors privats i emprenedors del sector associatiu-memorialístic.

 

Participants: Audrey Chaix (Musée de la Grande Guerre de Meux), Montserrat Duch (Universitat Rovira i Virgili), Anne Hertzog (Université de Cergy-Pontoise), Marta Simó (Universitat Autònoma de Barcelona), Isidora Sáez-Rosenkranz (Universitat de Barcelona), David González (EUROM-UB), Saida Palou (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural), Andreu Caralt (Terra Enllà), Eva Duran (EducART), Raül Valls (Amical Antics Guerrillers / Alba Sud), etc.

 

Organitza: Memorial Democràtic, Serveis Territorials del Departament de Justícia, Drets i Memòria a les Terres de l’Ebre i COMEBE.

 

Col·labora: Ajuntament de Tortosa, Ajuntament de Corbera d’Ebre i Universitat Rovira i Virgili.

 

 Descarrega't el Programa

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info