Tornar a notícies

Homenatge a Generosa Cortina

Acte de reconeixement a la deportada a Ravensbrück i resistent antifeixista en el marc del Dia Internacional de les Dones


Quan

7.3.20.

On

Casa Moreu

Carrer de la Font, s/n

Son, Alt Àneu


Dissabte, 7 de març, tindrà lloc a Son (Lleida) un homenatge a la deportada a Ravensbrück Generosa Cortina.

A les 12 h s’inaugurarà una senyalització de la xarxa d’Espais de Memòria al lloc on va néixer, Casa Moreu. Posteriorment tindrà lloc un acte institucional a l’edifici Les escoles.

L’homenatge es farà en el marc del Dia Internacional de les Dones. També amb motiu d’aquesta data, l’exposició El camp de concentració per a dones de Ravensbrück, produïda per l’Amical de Ravensbrück, es podrà visitar a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu durant tot el març.

Resistent antifeixista

Generosa Cortina Roig va nàixer el 19 d’abril de 1910 a casa Moreu (Son, Alt Àneu). L’any 1925 va anar a viure a França, on tenia una germana. El 1931 es va casar amb Jaume Soldevila Pich i, des de llavors, van viure a Tolosa de Llenguadoc.

Durant la Segona Guerra Mundial, Generosa Cortina i el seu espòs van ser agents de la xarxa d’evasió Françoise i de la xarxa d’informació belga Jean. Per mitjà d’aquesta xarxa, el Jaume i els seus germans, Joan i Ricardo, organitzaren la línia SOL i aconseguiren connectar Tolosa amb Barcelona. Generosa Cortina era l’encarregada de custodiar la informació a casa i de lliurar-la a una altra agent.

El 13 d’abril de 1944 l’exèrcit alemany va detenir un agent belga i aquest fet va provocar la caiguda de la línia SOL. El 15 de maig va ser detinguda per la Gestapo i empresonada. El 2 de juliol pujava al tren fantasma on viatjaren més de 700 persones patint intensos bombardejos. El comboi va arribar a Ravensbrück el 30 d’agost. Van assignar-li el número 65.475, escrit en un braçalet que va conservar tota la vida. Durant el seu captiveri va ser obligada a treballar, com a mà d’obra esclava, en una indústria de guerra alemanya.

Amb l’avanç dels aliats, els alemanys van evacuar els presoners dels camps a peu i van assassinar els qui no podien caminar. Generosa Cortina defallia i va ser ajudada per les seves companyes. L’anomenaven Gracieuse, un nom que significa amable i desinteressada, perquè sempre patia per elles i les cuidava. El 3 de maig de 1945, finalment, van ser alliberades per les tropes russes.

Després de la guerra, els EUA li van concedir  la Medal of Freedom. França li va atorgar la Croix de Chevalier de la Légion d’Honneur.

Generosa Cortina va morir a Tolosa de Llenguadoc el 30 de desembre de 1987.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info