Tornar a notícies

Història i memòria. Converses pedagògiques i intercanvi d'experiències

Quan i on
Divendres 20 d’octubre (de 17 a 22 h) Sala Ibèria (carrer Pi i Margall, 21 - Sant Feliu de Llobregat)
Dissabte 21 d’octubre (de 10 a 14 h) Centre Cívic Mas Lluí (carrer Estelí, 10 - Sant Feliu de Llobregat
Inscripcions: forms.office.com/e/aTGwJDP27n

Les polítiques de memòria democràtica tendeixen a posar l’accent, en aquells contextos amb experiència en la seva aplicació i tal com s’expressa en els textos legals reguladors, en els principis de veritat i de garantia de no repetició. Aquestes prioritats no es contraposen a la necessitat de maldar pels principis de justícia i reparació, però la transmissió intergeneracional dels valors de la memòria democràtica i la sensibilització dels segments de persones més joves són condicions de possibilitat per a la resta de polítiques de memòria. L’elaboració d’estratègies per conèixer i transferir la lluita pels valors i llibertats democràtiques amb la comunitat educativa són bàsiques per fer efectives aquestes polítiques, amb el desenvolupament de materials didàctics a l’aula, l’aportació de recursos per al professorat i el treball en xarxa. Aquestes jornades integren sessions teòriques per reflexionar i identificar els reptes que la societat i la comunitat educativa han d’assumir, amb diàlegs, presentació d’experiències i tallers pràctics per activar els recursos i avaluar metodologies i dificultats en l’aplicació d’actuacions. La convocatòria s’adreça específicament a mestres, professorat de secundària, de cicles formatius i d’escoles d’adults, estudiants del màster de formació del professorat, tècnics municipals de cultura i educació, entitats memorialistes, centres i entitats d’estudi, arxius locals i comarcals i, en general, totes aquelles persones interessades en l’educació i la memòria.


PROGRAMA
DIVENDRES 20 OCTUBRE – Sala Ibèria
17.00 Parlaments institucionals.
17.30 ‘Aprendre historia amb els objectes i les restes de la Guerra d’Espanya’ a càrrec de Joan Santacana, professor emèrit de la Universitat de Barcelona (UB).
18.30 Escoles amb Memòria: Diàleg entre el director del Memorial Democràtic de Catalunya, Jordi Font Agulló, i el director del Instituto Navarro de la Memòria, José Miguel Gastón Aguas.
19.30 Descans.
20.00 36+1, espectacle teatral de Maria Pla basat en 36 poemes a partir del 36 de Ricard Creus.

DISSABTE 21 OCTUBRE – Centre Cívic Mas Lluí
10.00 ‘Memòria històrica en societats post transicionals. Diagnòstic, reptes i reflexions per a l’educació’ a càrrec d’Isidora Sáez Rosenkranz, investigadora del grup DHIGECS (UB).
11.00 Pausa Cafè.
11.30 Tallers simultanis. Cada taller tindrà una durada aproximada d’una hora cadascun.
TALLER 1. ‘Arxius, Fonts Orals i Didàctica. L’experiència dels Arxius com a dinamitzadors de la història local: aprendre investigant’ a càrrec de M. Luz Retuerta, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Presentació Lídia Muñoz, Consellera Comarcal de Cultura i Memòria del Baix Llobregat. Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. TALLER 2. ‘Experiències didàctiques de transmissió del passat recent als centres educatius i construcció de ciutadania’ a càrrec de Joana Llordella, professora de secundària i Maite Gómez, mestra de primària, impulsores del Projecte Camins de Pau, sobre exili i deportació amb alumnat de primària i secundària dels centres educatius d’Esparreguera. Presentació a càrrec d’un representant de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. Centre Cívic Mas Lluí.
TALLER 3. ‘Llocs de Memòria. Una geografia comarcal’ a càrrec de Xavier Cortés de l’escola Mare de Deu de la Mercè i Bea Jiménez, de l’INS Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat Presentació Josep Font, responsable dels Espais de Memòria de la Generalitat de Catalunya. Breu presentació del projecte ‘Quan les parets parlen’ a càrrec d’Angel Merino. Centre Cívic Mas Lluí.
12.45 Relatoria dels tres tallers.
13.00 ‘Introducció de la memòria democràtica en el currículum educatiu: estat de la qüestió i reptes’ a càrrec d’Isabel Alonso, professora de secundària i membre de l’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme.
13.30 ‘La memòria democràtica al currículum de l’ensenyament reglat de Catalunya’ a càrrec de l’equip docent i redactor del currículum de ciències socials de l’ESO i d’història del Batxillerat del Departament d’Educació.
14.00 Fi de la sessió, conclusions i cloenda


Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info