Tornar a notícies

Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936

El Memorial Democràtic us proposa visitar l'exposició 'Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936' amb una introducció prèvia a càrrec del comissari, l'historiador Rubèn Doll-Petit.


Quan

Data26.11.2020 - 26.11.2020

Hora16:00 hores

Dades d'interès

Dates:
22 d'octubre de 2020
26 de novembre de 2020
10 de desembre de 2020

Per poder assistir a visita guiada cal fer petició de subscripció mitjançant aquest formulari

Duració de cada visita: 30' aprox. (a partir de les 16:00 fins les 18:00 hores).
Aforament limitat i ús obligat de mascareta.

*La realització d’activitats presencials tindrà lloc en funció de la normativa sanitària.


El Memorial Democràtic us proposa participar en una de les visites presencials a l’exposició Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936 que us oferirem amb una introducció prèvia del seu comissari l’historiador Rubèn Doll-Petit.

L’exposició està dedicada a explicar les característiques principals del primers exilis de la guerra civil, focalitzat en les persones que van haver de fugir durant els primers mesos de guerra. També es fa incidència en l’actuació que va realitzar la Generalitat republicana a l’hora de permetre i ajudar a sortir a totes aquelles persones que estaven en perill de mort.

Les visites es realitzaran el 22 d’octubre, el 26 de novembre i el 10 de desembre, sempre entre les 16h i les 18h i es faran garantint totes les mesures de seguretat amb grups reduïts.

 

 

 

Informacio sobre l’exposicio:

Al febrer de 1939, mentre prop de 450.000 persones creuaven la frontera espanyola per refugiar-se a França, començaven a arribar al Principat més de 30.000 catalans que n’havien fugit a l’estiu de 1936. En termes generals es tractava de persones vinculades a la burgesia més benestant, a l’Església, a la dreta política catalana i al món de la indústria i de l’empresa, que havien marxat en vaixell durant els primers mesos de la guerra, però també de terratinents, pagesos, membres de classes mitjanes i baixes o joves desertors que havien travessat els Pirineus per anar a raure a França en un primer moment.

En el primer dels casos, la majoria havien pogut fugir de l’Estat gràcies a salconduits emesos per la Generalitat de Catalunya, i havien sortit del port de Barcelona en vaixells estrangers cap a un exili temporal. En el segon dels casos molts d’ells fugiren a peu a través dels Pirineus a través de l’ajuda de guies amb l’objectiu d’arribar a França i des d’allí o bé quedar-se en aquell país o bé passar a la zona franquista. L’exposició té com a principal objectiu explicar aquells fets a través de textos, imatges i documents.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info