Tornar a notícies

El món d'avui. Dels feixismes històrics als reaccionarismes postmoderns i els nous populismes

L’actualitat política està marcada per l’auge i consolidació de diverses propostes populistes a tot el món i el sorgiment de formes polítiques autoritàries que es presenten en l’esfera pública com a hereves dels feixismes històrics Aquestes propostes tenen en comú la simplificació dels discursos polítics, l’esquematització del debat públic i la defensa de solucions directes i contundents a problemes complexos.

Es tracta d’un fenomen global que afecta quasi tots els països amb democràcies liberals, cadascun d’ells amb característiques pròpies relacionades amb la seva història o el context polític i econòmic que està vivint. Un fenomen que va des dels Estats Units, Regne Unit, Hongria, Itàlia, Alemanya, Àustria, Finlàndia i Espanya fins a Nicaragua, Brasil, Veneçuela, Rússia, Turquia, l’Índia o les Filipines per citar-ne alguns dels que experimenten aquest creixement de les tendències autoritàries i populistes. Un corrent generalitzat, sens dubte, amb una dinàmica d’expansió i de conseqüències imprevisibles.

Aquest col·loqui internacional té com a objectius principals debatre els conceptes de feixisme, nou reaccionarisme, autoritarisme i populisme, i presentar a través de les intervencions d’especialistes diversos casos de projectes polítics que han pres o estan prenent aquest caire. Així mateix, es tractarà de plantejar aquest fenomen polític tot relacionant-lo amb el paper que poden jugar els mitjans de comunicació, les xarxes socials, l’educació i les polítiques públiques de memòria.

Què hi tenen a veure l’ecosistema mediàtic i les xarxes socials –sovint conceptuades com autocomunicació de masses– en la proliferació d’aquestes opcions polítiques i maneres d’entendre el món és una de les possibles preguntes cabdals a fer-se. L’altra, també de gran rellevància, és interrogar-se sobre el protagonisme de les polítiques públiques de memòria enfront de l’auge d’aquests idearis polítics que amenacen les llibertats individuals i col·lectives, i la mateixa democràcia liberal. Estan assegurades les garanties de no repetició? Quina transcendència tenen les tergiversacions i manipulacions històriques o les banalitzacions d’actituds i conceptes polítics heretats d’un passat recent atapeït d’episodis violents i traumàtics?

Amb un enfocament transversal, des de la politologia, la història, la filosofia i el periodisme aquest col·loqui internacional proposa aproximacions i interrogacions necessàries a fi d’establir una anàlisi acurada de la complexitat política de la contemporaneïtat.


Quan?

Del 27 al 30 de novembre de 2019.

On? 
Museu d'Art Contemporani de Barcelona MACBA Plaça dels Àngels, 
Oficina de Turisme de Portbou Passeig Lluís Companys s/n, Portbou.
Sala La Congesta, Méndez Núñez, 20. Portbou

Cal inscripció prèvia gratuïta:
memorialdemocratic@gencat.cat | 936 347 354

Inscripcions a la ruta del dia 30 de novembre (abans del dia 22 de novembre)
Oficina de Turisme de Portbou. Tel.: (+34) 972 125 161 | turisme@portbou.cat
Punt de trobada: Oficina de Turisme de Portbou. Trasllat gratuït al punt de sortida

Reserves per al concert gratuït
Oficina de Turisme de Portbou

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info