Tornar a notícies

El Memorial Democràtic publica 20.000 registres relacionats amb la memòria històrica entre 1931 i 1980

Permet visualitzar mapes i línies cronològiques per localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada i inclou persones, fets històrics i espais de memòria.

El Memorial Democràtic ha fet públic el Banc de la Memòria Democràtica, un cercador web que recull i posa a l’abast de la ciutadania 20.000 registres de fons i col·leccions del Memorial que recuperen la memòria històrica Catalunya de 1931 a 1980.

El Banc ofereix informació detallada sobre víctimes, testimonis, fets històrics i espais físics relatius a la Segona República, la Guerra Civil i les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió a persones i col·lectius per part de la dictadura franquista, l'exili i la deportació, la lluita antifranquista i la transició a la democràcia.

Aquest cercador web no només permet la cerca integrada i la visualització específica del contingut dels fons i col·leccions que l’integren, sinó que també esdevé un mitjà de reparació de la memòria de les víctimes, apropant a una diversitat de públics, el coneixement i homenatge del nostre passat recent.

Sis fons documentals a un clic
El cercador del Banc de la Memòria Democràtica, gestionat pel Centre d’Informació i Documentació del Memorial Democràtic, està integrat per 6 fons i col·leccions que donen accés a gairebé 20.000 registres: el Banc Audiovisual de Testimonis, la Biblioteca del Memorial Democràtic, el Cens de Simbologia Franquista, la base de dades d’expresos polítics (indemnitzacions estatals a majors de 65 anys fins al 31 de desembre de1990, amb privació de llibertat superior als 3 anys); la base de dades de l‘Spanish Refugee Aid, organització nord-americana creada per ajudar als refugiats espanyols l’any 1953), i la Xarxa d’Espais de Memòria.

El cercador fa possible creuar la informació de les diverses bases de dades i recuperar-la fent una cerca integrada. A més, els continguts s’ofereixen amb una visualització didàctica i atractiva, a partir de mapes específics que permeten navegar sobre els llocs d’exili, municipis, presons i camps de concentració franquistes, espais de memòria i localització de simbologia franquista, entre altres, o línies cronològiques que permeten a l’usuari localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada.

Per exemple si una persona està interessada en el bombardeig de Granollers de l’any 1938 o en l’exili del 1939, podrà recuperar fragments d’entrevistes a testimonis que parlen d’aquest fet, així com un espai de memòria i bibliografia sobre el tema. O, en el cas de persones destacades per la seva lluita per les llibertats democràtiques, com Neus Català o Miquel Morera, Núria Pi-Sunyer o Tàrio Rubio, entre d’altres, es pot consultar tant el seu testimoni de vida com publicacions de les quals en són els autors o que parlen sobre ells.

Diferents tipus de cerca
El cercador també permet consultar les diferents bases de dades de manera independent. Així, per exemple, un ciutadà pot trobar informació sobre quines persones d’un municipi concret patiren privació de llibertat o passaren per una presó concreta gràcies al buidatge dels expedients d’indemnització estatal de majors de 65 anys a 31/12/1990, amb privació de llibertat superior als 3 anys; cercar un espai de memòria; o esbrinar quants i quin són els símbols franquistes que hi ha a una comarca concreta.

Base de dades de deportats de camps nazis
S’està treballant per a la integració d’altres bases de dades de la Generalitat que actualment només són consultables de forma individual. És previst que al maig de 2020, coincidint amb l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, s’incorpori la base de deportats als camps nazis, elaborada pel Memorial Democràtic amb la col•laboració de l’Amical de Mauthausen i de la Universitat Pompeu Fabra. Amb aquesta incorporació, el Banc de la Memòria Democràtica contindrà la base de dades de deportats espanyols i catalans més completa de l’Estat.

Altres bases de dades que s’hi afegiran
Properament s’incorporaran també tres bases de dades més de la Direcció General de Memòria Democràtica: indemnitzacions a ex-presos polítics amb privació de llibertat inferior als 3 anys; el cens de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista i el mapa de fosses de Catalunya. Amb la integració d’aquestes bases de dades, el cercador permetrà accedir els ciutadans a prop de 55.200 registres accessibles.

El Banc de Memòria Democràtica també permet consultar de manera independent la base de dades del Cost humà de la Guerra Civil. Aquest projecte, que va iniciar fa 30 anys el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, recull més de 57.000 registres referents les persones mortes a Catalunya durant la Guerra Civil. És previst que, properament, s’integri en aquest cercador únic.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info