Tornar a notícies

Cinema en temps de Guerra, exili i repressió

A la seu de la UGT

Exposició a la Seu de la UGT
Del 17 de març al 30 d'abril. 

Projecció de "Cinema en temps de guerra" i col·loqui amb Rosa Andreu i Magí Crusells.

 
 

La seu de la UGT acull, fins al 30 d’abril, l’exposició "Cinema en temps de Guerra, exili i repressió". La mostra explica com Catalunya va viure, entre 1936 i 1975, gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d’ells el cinematogràfic. Durant la Guerra Civil el cinema fou utilitzat com a espectacle i com a arma política i de propaganda bèl·lica.

 

Exili i repressió

Finalitzada la Guerra Civil, i a causa de la derrota de la República a mans de l'exèrcit franquista, molts professionals del cinema es van haver d'exiliar i alguns dels que es van quedar a Catalunya van patir la repressió.

Durant la dictadura el règim franquista va imposar una forta censura. Ningú no es va atrevir a estrenar una pel·lícula en català fins que Ignacio F. Iquino va voler exhibir sense èxit El Judes (1952) aprofitant la celebració del XXXVè Congrés Eucarístic Internacional. El primer film estrenat comercialment en català a les pantalles de l’Espanya franquista fou Maria Rosa (1964), d'Armando Moreno, basat en l’obra d’Àngel Guimerà, l’any 1966.

 

Taula rodona el 17 de març

Amb motiu de l’exposició, la Unió General de Treballadors (UGT) de Catalunya projectarà dimecres, 17 de març, a les 18 h, el documental Cinema en temps de guerra (Bartolomeu Vilà, 2014).

Posteriorment tindrà lloc un col·loqui, en el qual hi participaran Magí Crusells, comissari de l’exposició i professor d’Història de la Universitat de Barcelona, i Rosa Andreu, secretària general de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). La benvinguda anirà a càrrec de Núria Solé, vicesecretària general de la UGT de Catalunya, i Jordi Font, director del Memorial Democràtic.

L’activitat tindrà lloc a la Sala de les Brigades Internacionals de la seu històrica de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10. Barcelona). Per assistir-hi, cal realitzar inscripció prèvia (dgarcia@catalunya.ugt.org). Ha estat organitzada per la UGT de Catalunya, l’AADPC i el Centre d’Investigacions Film-Història (Universitat de Barcelona).

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info