Tornar a notícies

Cinema: "La transmissió de la memòria de l'exili republicà a França. Dos casos"

Ens plau d’informar-vos que dissabte, 21 d’octubre, a les 16:30h tindrà lloc, al MUME, la doble Sessió de cinema: "La transmissió de la memòria de l'exili republicà a França. Dos casos" amb la presència i la participació dels directors Stéphane Fernandez i Xavier Ladjointe.
 
És tracta de la projecció i debat al voltant de dos documentals recent estrenats que recuperen la memòria i els espais de l'exili republicà de la Guerra Civil Espanyola. Per una banda, "Angel, une enfance en exil", un documental de Stéphane Fernandez, una coproducció France Télévisions/Le-LoKal Production (2016) i, per l’altra,"Armonía, Franco et mon grand-père", un documental de Xavier Ladjointe, Imerje Productions (2017).
 
Als 86 anys, Ángel revisita els camins transitats entre França i Espanya durant la seva llarga trajectòria com a militant anarquista antifranquista. A mode de road-movie, atapeïda d’emocions, retrobaments i records, Angel retorna als escenaris de la seva infantesa, joventut i edat madura. La Barcelona de 1937 on, sent un nen , va perdre la seva mare en un bombardeig, el seu pas de frontera amb només 10 anys, sol amb  els seus germans de 6 i 4 anys. Retrobats amb el seu pare a Argelers, internats a la Dordonya en una colònia infantil... De jove esdevé un actiu militant anarquista que farà incursions contra la dictadura, sobretot per la part aragonesa on finalment serà detingut. Torturat, condemnat a mort, amb la pena commutada passarà 16 anys a les presons franquistes.
 
Stéphane Fernandez, com a periodista, ha treballat durant més de 15 anys en premsa associativa i mitjans de comunicació alternatius en els quals des de sempre s'ha interessat per tot allò que té a veure amb la memòria històrica. Després d'una formació en la realització de documentals el 2009, ha dirigit el seu primer documental Goulag, la mémoire enfermée (Mecanos Productions) el 2011. Stéphane Fernandez també ha dirigit un documental de 26 minuts titulat Les derniers survivants de la Kolyma (Mecanos Productions / CFRT) que narra la història de Sofia, que va arribar d'Ucraïna a Magadan en l'any 1949. Aquesta pel·lícula ha estat realitzada a Magadan, ciutat dels confins orientals de Sibèria, on encara viuen els últims supervivents del Gulag.
 
Pel que fa a “Armonía, Franco et mon grand-père”, un nét d’exiliats reconstrueix i recupera la història familiar de la guerra civil i l’exili republicà. Segons Xavier Ladjointe, “La meva mare es nega a explicar-me el passat. A continuació, vaig a Espanya amb ella per filmar la nostra història familiar. Però aquesta cerca es converteix aviat en una obsessió per conèixer la veritat sobre el meu avi, que progressivament passa a ocupar  el lloc d'un mentor en la meva pròpia vida en qüestionament constant ... Aquest diari iniciàtic explica la guerra espanyola i l'exili dels meus avis. Implica la meva visió de la llibertat de viure la vida en el passat i en el present”. Xavier Ladjointe és un realitzador francès amb orígens espanyols que ha fet altres treballs, com el curtmetratge "Dégonfé" (2010) i el llargmetratge "Ma vie dans ATTAC 06" (2009).
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info