Tornar a notícies

Aniversari de l'alliberament de París

Homenatge a les persones que van participar-hi i, en especial, a Lluís Martí Bielsa

Quan

Data18.06.2019

Assistència

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia per coreu electrònic: memorialdemocratic@gencat.cat o bé per telèfon 936 247 351, de dilluns a divendres, laborables, de 9 a 14 h

Amb motiu del 75è aniversari de l’alliberament de París, que va tenir lloc entre el 19 i el 25 d’agost de 1944, el Memorial Democràtic vol recordar els fets històrics i retre homenatges a les persones que van participar-hi.

En especial, volem retre homenatge a Lluís Martí Bielsa(Gallur, Aragó, 1921). Durant la Guerra Civil, Bielsa va actuar com a responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades al 32è grup de la Guàrdia d’Assalt. En acabar la guerra es va exiliar a França, on fou internat al camp d’Argelers i posteriorment, a d’altres camps del Rosselló. Quan el Tercer Reich el juny de 1940 va envair França, es va incorporar a la Resistència francesa. Va ser detingut pels alemanys, que el van voler deportar al camp de concentració de Dachau, però en l’últim moment va aconseguir fugir tot just abans d’haver de pujar al tren. Com a oficial de les Forces Franceses de l’Interior, va participar a l’alliberament de París a finals d’agost de 1944.

Acabada la Segona Guerra Mundial, va retornar clandestinament a Catalunya com a militant del PCE, travessant els Pirineus a peu. Va començar a treballar amb una impremta mòbil, que ell mateix havia carregat a peu des de Bretanya. L’any 1946 fou detingut, torturat i empresonat a la presó Model, i a les presons d’Ocaña i Burgos. L’any 1952 se li va concedir la llibertat condicional, i fou desterrat a la localitat de Montblanc.

Actualment és secretari de l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del franquisme i president de l’Amical de les Brigades Internacionals. És autor del llibre Uno entre tantos, on narra les seves memòries.     

L’acte comptarà amb la participació de Javier Tébar, historiador i professor associat del Departament d’Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona; Carles Vallejo, president de l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del franquisme i president del Consell de Participació del Memorial Democràtic; Cinta González Sentí, membre de l’Amical de les Brigades Internacionals i l’homenatjat Lluís Martí Bielsa. La presentació anirà a càrrec de Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic. 

L’acte es clourà amb una actuació musical.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info