Tornar a notícies

Actualitat de Primo Levi. Un testimoni imprescindible

Diàleg entre Philippe Mesnard i Marta Marín Domine


Quan

19.12.2019


On

Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4

Barcelona

Amb motiu del centenari del naixement de Primo Levi, autor italià d'entre altres llibres Si això és un home i supervivent del camp d'extermini d'Auschwitz, volem retre homenatge a la seva persona i les seves reflexions.

Es tracta d'un diàleg on Marta Marín Domine, a partir de les seves lectures sobre Levi, fa preguntes a Philippe Mesnard encaminades a debatre sobre el tema de l'actualitat del testimoni de Levi.

Philippe Mesnard, professor de Literatura Comparada en el CELIS (Centre de Recherchessud els Litteratures et la Sociopoétique) de la Universitat Blaise Pascal i director de la Fundació Auschwitz a Brussel·les. És autor de diversos llibres relacionats amb l'Holocaust, el testimoniatge i la representació de la violència, i el més recent és Primo Levi. Li passage dutémoin. Biographie(Fayard, 2011). És director de la revista bilingüe Témoigner: entre Histoire et Mémoire, que s'especialitza en el treball acadèmic sobre les experiències de violència històrica.
La seva recerca se centra en el testimoniatge i els discursos de la memòria en la literatura, el cinema i el teatre.

Les seves publicacions més recents són: 'Recent LiteratureConfronting the Past: France andBeyond', a J. Lothe, S. Rubin Suleiman i J. Phelan After testimony. The Ethics and Aesthetics of Holocaust Narrative for the future (2012); 'Approches critiques de trois notionsforte des études sur le témoignage', a L. Jurgenson i A. Prstojevic, Des témoins auxhéritiers. L’écriture de la Shoah et la cultureeuropéenne (2012); ‘Questions sur les formes, modèles et interprétations des témoignagesécritsdes exilés de 1939’, La littérature espagnole et els camps français d’internement(1939-1945) (2010).

Marta Marín-Dòmine és una escriptora catalana i canadenca, realitzadora de documentals i instal·lacions artístiques, traductora i professora de literatura i cultura peninsular espanyola, així com estudis de la memòria a la Universitat Wilfrid Laurier a Ontàrio, Canadà. És també directora del Centre for Memory and Testimony Studies de la mateixa universitat (http:www.cmtstudies.org).

Ha dirigit dues pel·lícules documentals en relació amb la recuperació de la memòria, The Vengeance of the Apple. Argentineans in Toronto (2010), i Mémoire Juive du Quartier Marolles-Midi, 1930-1942 (2012).

Amb el Dr. Robert Finley ha traduït a l'anglès la novel·la testimoni de Joaquim Amat-Piniella K.L.Reich (WLP, 2015).

És també autora de l'assaig Traduir el desig. Psicoanàlisi i llenguatge. Es tracta d'una aproximació a la traducció des de les eines de la psiconanàlisi lacaniana, que permet entendre l'activitat de la traducció com a una modalitat de relació amb l'Altre. Altres publicacions inclouen The Camp. Narratives of Internment and Exclusion. Cambridge: Cambridge Scholars Publishing, 2007.

El 27 de gener de 2017 es va inaugurar a la capella de Santa Àgata de Barcelona la seva instal·lació Jes vous offre les oiseaux/Us ofereixo els ocells que pren com a font d’inspiració la literatura dels testimonis de supervivents dels camps nazis.

El 23 de gener de 2019 publica Fugir era el més bell que teníem (Club Editor, 2019).

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info