Tornar a notícies

Acte de commemoració i homenatge a les víctimes i combatents de la batalla de l'Ebre.

El 25 de juliol, al Cub de la Pau de la cota 705 de la Serra de Pàndols

El monument Cub de la Pau, situat a la cota 705 de la Serra de Pàndols, al municipi del Pinell de Brai (Terra Alta), és l’escenari de l’ofrena floral en honor a les víctimes i combatents de la Batalla de l’Ebre. L’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41 organitzà anualment aquest acte i se celebra cada any des del 1989 fins al 2014, coincidint amb l’aniversari de la data d’inici de la Batalla. Des de l'any 2015 l'organització de l'acte passà a càrrec de l'Ajuntament Pinell de Brai, el Consell Comarcal de la Terra Alta i el Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre.

L’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 és una associació fundada el 1983 que agrupa els excombatents de la Guerra Civil pertanyents a la lleva republicana de 1941. Coneguda popularment com la Lleva del Biberó, uns 27.000 joves d'entre 17 i 18 anys van ser mobilitzats el 12 d’abril del 1938 per la Segona República Espanyola a Catalunya i tres mesos després van participar en la Batalla de l’Ebre. L’Agrupació també integra soldats de la mateixa generació que van fer la guerra amb l'exèrcit franquista.

La cota 705 de la Serra de Pàndols, també coneguda com la Punta Alta, va ser un espai clau de la Batalla de l’Ebre, iniciada el 25 de juliol de 1938 en travessar el riu les tropes republicanes. Amb l’ocupació de la seva privilegiada posició, els republicans podien controlar les cotes del voltant i la vall, així com el nucli del Pinell de Brai i part de la serra de Cavalls, amenaçant les poblacions de Prat de Compte, Bot i Gandesa.

Programa

10.30h

S’espera l’arribada dels assistents a la Cota 705 de la Serra de Pàndols, en vehicles particulars o autocar

11:45h

Obertura de l’acte i benvinguda

12:00h

Parlaments de les autoritats

12:30h

Ofrena floral al Cub de la Pau

13:00h

Cloenda de l’acte a la Cota 705

14:00h

Dinar de germanor al Restaurant Piqué de Gandesa, per a tots aquells que hi vulguin assistir

Com en edicions anteriors, l’organització posarà a disposició dels que ho desitgin un servei gratuït d’autocars per assistir als actes. Els interessats s’han de posar en contacte amb les oficines del COMEBE a través del telèfon 977.421.528 o dels correus electrònics mbofarull@batallaebre.org o dtormo@batallaebre.org, per tal de fer les reserves i dissenyar l’itinerari de l’autocar.

El mateix caldrà fer per informar-se o reservar plaça per al dinar de Germanor que, com és habitual, es farà al Restaurant Piqué de Gandesa.

Les inscripcions per l’autocar es tancaran tan bon punt aquest estigui complert, o bé el divendres 19 de juliol. El mateix divendres 19 de juliol també serà la data límit per reservar plaça per al dinar de germanor.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info