Tornar a notícies

Acte commemoratiu del 80è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre

Homenatge a totes les víctimes de la batalla de l'Ebre, especialment a les víctimes civils. 21.072018. 19:00 h. Poble vell de Corbera d'Ebre.

Aquest acte ret homenatge a totes les víctimes de la Batalla de l’Ebre, en especial a la població civil: homes grans, dones,  nens i nenes que van patir els estralls de la guerra.

Per què al poble vell de Corbera?

La Guerra Civil de 1936-1939 va portar a Corbera el pitjor desastre de la seva història. Durant la Batalla de l'Ebre, la vila restà a l'avançada del front republicà establert, el mes d'agost de 1938, als afores de la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Gandesa. El front es va trencar per Corbera el 3 de setembre i tot el poble quedà pràcticament enderrocat, agreujant els devastadors efectes dels bombardeigs patits durant els tres primers dies de la batalla per part de la Legió Còndor.

A mesura que va augmentar la degradació del casc antic, els veïns es van traslladar a la part baixa del poble. Les ruïnes abandonades esdevingueren un símbol de la fèrria defensa en l'episodi mes tràgic de la història recent i un lloc de visita obligada per a qui vol rememorar aquells fets o només contemplar els desastres de la guerra.

En el decurs de la Batalla de l'Ebre l'església va quedar en estat ruïnós. Quan va acabar la guerra es va poder utilitzar per fer cerimònies religioses en un dels costats. Davant del perill  que s'esfondrés el sostre, es va decidir construir una església nova que va ser inaugurada l'any 1948.

En els darrers anys s'ha treballat en diverses fases de consolidació de l'església i en l'actualitat forma part d'un espai cultural.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info