Tornar a notícies

A Nation in Retreat

Fotoperiodistes d’arreu del món expliquen la fi de la Guerra Civil

Quan

26.09.2019 - 15.03.2020

On

Memorial Democràtic

Peu de la Creu, 4

Barcelona


Comissariat Enric Forcada.

El Memorial Democràtic acollirà, a partir del 26 de setembre, l’exposició ‘A Nation in Retreat’ (Una nació en retirada). Aquesta mostra desplega, en un centenar de fotografies, una lectura, dia a dia, de la Retirada.

Es tracta d’una selecció de les imatges enviades per les agències internacionals entre el 26 de gener i el 10 de febrer de 1939. Els mitjans de comunicació internacionals van cobrir la caiguda de Barcelona i la del conjunt de Catalunya el 1939. Gairebé 250 periodistes i fotògrafs de premsa van ser acreditats per les autoritats franceses abans de ser enviats a la frontera de Catalunya per tal d’informar, amb els seus articles i fotografies, del drama humanitari que representava la Retirada civil i militar dels republicans espanyols i catalans.

L’important producció d'agències fotogràfiques locals o internacionals representa un patrimoni visual de primer ordre. Totes aquestes imatges s'han convertit al llarg de les dècades en les peces essencials de la memòria gràfica d'aquest tràgic esdeveniment. Tanmateix, aquest corpus visual, condicionat per la immediatesa de la seva difusió, per les seves diverses polítiques d'arxiu, no ha estat objecte d'un treball científic real.

L'exposició Una nació en retirada té la intenció de desplegar, a partir de més de 130 fotografies, una lectura, dia a dia, de la Retirada. S’hi presenta una selecció de les imatges enviades per les agències internacionals entre el 26 de gener i el 10 de febrer de 1939.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info