Tornar a notícies

Exposició: "Franco, Neutral?"

La nova exposició del Memorial Democràtic qüestiona el mite de la neutralitat franquista

Va ser neutral l’Espanya franquista durant la Segona Mundial? Encara és habitual veure mapes d’Europa dels anys de la Segona Guerra Mundial on apareix l’Estat espanyol amb un color que l’identifica com a país neutral. També és usual llegir, veuredocumentals o escoltar especialistes que parlen de l’Espanya de Franco reforçant aquesta idea.

Sens dubte, la creença que, gràcies a Franco, Espanya no va entrar en el conflicte encara és molt estesa avui dia. Però la historiografia ha demostrat que aquesta neutralitat, de fet, mai no va existir.

La nova exposició a la seu del Memorial Democràtic ens proposa que reflexionem sobre la suposada neutralitat del règim franquista a través d’imatges, mapes, llibres i publicacions de l’època.

La falsa neutralitat

El franquisme adoptà uns estatuts diplomàtics de no-bel·ligerància. El fet és, però, que des del primer moment va prendre partit en favor d’un dels protagonistes: l’Alemanya d’Hitler i després també la Itàlia de Mussolini i el Japó. L’entesa amb Hitler i Mussolini provenia de la Guerra Civil espanyola i s’amplià en els anys següents.

Aquest suport no es trencaria fins a l’etapa final de la guerra mundial, quan l’Eix nazi-feixista-nipó estava a punt de ser derrotat per les forces aliades.

A partir d’aquí, el règim primer va mostrar equidistància i després va distanciar-se progressivament dels estats amics, mentre la seva maquinària propagandística començava a teixir un argumentari que presentaria Espanya com l’avançada de la lluita contra el comunisme. Es va anticipar així a la guerra freda que realment esclataria el 1947 i que suposaria l’enfrontament dels antics aliats.

L'exposició serà visitable fins al proper 28 d'octubre de 2016, a la seu del Memorial Democràtic.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info