Tornar a notícies

80 aniversari de la mort del president Lluís Companys

Actes commemoratius en record de l’afusellament de Lluís Companys a mans de la dictadura franquista.

Quan

Data15.10.2020 - 18.10.2020


Fa 80 anys, el 15 d’octubre de 1940, la dictadura franquista va assassinar el president Lluís Companys en compliment d’una sentència injusta. Per commemorar aquest esdeveniment, el Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica programen diverses activitats.

El 15 d’octubre tindrà lloc al Palau de la Generalitat un acte solemne de record i homenatge a Lluís Companys en què hi intervindrà la consellera de Justícia, Hble. Sra. Ester Capella. En el transcurs de la commemoració es presentarà el llibre Lluís Companys i Jover: els discursos de Guerra, editat pel Memorial Democràtic. Aquesta publicació, a cura de Josep M. Figueres, recull les intervencions públiques, orals i escrites del president durant la Guerra Civil. En el mateix acte també tindrà lloc la lectura dramatitzada de les darreres cartes escrites pel president Lluís Companys.

El 16 d’octubre se celebrarà a l’Espai Lluís Companys de Tornabous una jornada commemorativa que contindrà una taula rodona sobre les figures de Lluís Companys i Carme Ballester, a càrrec d’Oriol Dueñas i Josep M. Figueres. També es presentarà el llibre Lluís Companys i Jover: els discursos de Guerra i es realitzarà una lectura dramatitzada de les darreres cartes de Lluís Companys.  

El 18 d’octubre tindrà lloc al Fossar de la Pedrera l’acte commemoratiu organitzat pel Memorial Democràtic i l’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya.

El mateix 18 d’octubre, la Comissió d’actes Lluís Companys (la Vajol) i el MUME retran un homenatge al president Lluís Companys. L’acte tindrà lloc al Coll de Manrella,  a partir de les 11h. Diverses entitats, que participaran a l’acte, faran una ofrena floral al monument dedicat a Lluís Companys que hi ha en aquest espai. En el mateix acte, l'historiador i advocat Josep Cruanyes farà una intervenció sobre la figura del president Companys i el seu procés de restitució pública definitiva. Trobareu més informació sobre l’acte a museuexili.cat

Exposició Els primers exilis de la Guerra Civil (1936). Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre es programaran visites guiades a la mostra a càrrec de Rubèn Doll-Petit. Aquesta exposició incideix en la tasca humanitària del govern del president Companys a la rereguarda republicana.

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info