tornar al llistat

Amparo Álvarez Dolz

Amparo Álvarez Dolz, va néixer el 27 d’agost de 1921. Els seus pares eren Elisa Dolz Villuendas, nascuda el 6 d’abril de 1895 i Francesc Álvarez Perostes, nascut
a el 20 de gener de 1886. L’Amparo era la filla petita. Els seu germans eren el Josep, nascut el 22 de febrer de 1914 i el Santos, nascut el 29 d’octubre de 1917. Tots ells havien nascut a Massalió, Terol, menys la mare que era de Barcelona.
L’Amparo i la seva família havien vingut a viure a Olesa l’any 1929. Els pares i el Josep treballaven en la indústria tèxtil Anònima Vila, i el Santos treballava a Industria Olesana, S.A. La família vivia al carrer Passeig del Progrés.
L’Amparo no era de cap partit ni sindicat, segons testimoni de la família. Els seus germans van anar a la guerra, el Josep, mobilitzat per lleves i el Santos que hi va anar voluntari formant part dels joves que integraren la lleva del biberó. La família, com totes, va viure amb angoixa la mobilització dels fills i del germà al front. En el cas de l’Amparo el fet va tenir una conseqüència tràgica, ja que el Santos hi va morir.
L’Amparo va ser detinguda a l’any 1939 quan tornava de Massalió, el seu poble natal i el de la seva família, portant quatre o cinc litres d’oli que duia amagats dins les faldilles. La van enxampar, doncs, fent estraperlo i per aquest fet va ser acusada d’un delicte de rebel·lió. Aleshores tenia 17 anys. Sotmesa a un consell de guerra, va ser condemnada a 4 mesos de presó. El Tribunal va considerar com a atenuant en dictar sentència, el ser menor d’edat, tal com establia el número 3 de l’article 9 del Codi Penal Ordinari, fet que implicava un rebaix de la condemna que inicialment li correspondria. L’Amparo va ser reclosa a la presó de Lleida.


AMPARO ALVAREZ DOLZ. Llegeix més....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info