tornar al llistat

Rosa Garriga Colom

Rosa Garriga Colom va néixer a Olesa de Montserrat l’any 1909. La seva mare, Joana Colom Calvet procedia de Vilarodona (Tarragona) on va néixer l’any 1878 i vivia a Olesa des de l’any 1928. El seu pare, Josep Garriga era natural d’Olesa. La família Garriga eren de cala mieia, i la família Serra, de cal sardí.
La Rosa treballà sempre en el sector tèxtil, fent de repassadora o nuadora. A l’any 1936 treballava a l’empresa Muntané i Font, SL. Després, va estar molts anys treballant a ca l’Isard
La Rosa tenia tres germans, el Jaume, nascut el 1899, la Francesca , nascuda el 1906 i l’Àngela, que va néixer l’any 1911. A l’any 1936, tots ells treballaven al sector tèxtil; el Jaume, a la secció de tints de l’empresa Anònima Vila, la Francesca era rodetera a la fàbrica Astal Altonell y Taló i l’Àngela que treballava com a nuadora, a Margarit y cº.
La Rosa es va casar amb Isidre Serra Alavedra, nascut a Olesa l’any 1909. A l’any 1936 feia de contramestre a l’empresa Astals, Antonell y Taló. El matrimoni va tenir dos fills: L’Assutzena, nascuda l’any 1935 i l’Isidre, nascut a Olesa el 1938.
Segons dades extretes de O. Dueñas, la Rosa era militant d’ERC i va ser represaliada. El seu marit, l’Isidre Serra, també pertanyia a ERC. Durant la dictadura franquista, qualsevol persona que havia estat afiliada a un partit o sindicat era objecte de persecució. Ambdós van ser així investigats pel règim per conèixer quina havia estat la seva actuació abans i després del Glorioso Alzamiento Nacional.
En els informes elaborats per l’alcaldia i Falange però, no s’esmenta en cap moment que la Rosa fos militant d’ERC, el que es diu és que simpatitzava amb aquest partit.
A l’hora d’entendre la repressió que s’exercí sobre les dones hem de considerar que moltes d’elles es convertiren en víctimes pel sol fet d’ésser la dona, filla o germana d’un represaliat. Hem de tenir en compte que si bé no queda clara la seva afiliació a ERC el fet és que és l’esposa d’una persona d’esquerres i que a més és la germana del darrer alcalde de la República que va tenir Olesa, en Jaume Garriga Colom, també d’ERC.


ROSA GARRIGA COLOM. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info