tornar al llistat

Teresa Torrelles Espina

Teresa Torrellas Espina va ser una militant anarcofeminista i anarcosindicalista nascuda el 27 de maig de 1908 a Nalec (Urgell) i va morir el 18 de maig de 1991 a Montady (Occitània). Va anar a viure a Esparreguera quan tenia sis anys.
Ella va començar a militar entre els grups de joves llibertaris d’Esparreguera l’any 1924, quan tenia 16 any però ben aviat va mantenir contacte amb altres grups àcrates de la comarca.
L’any 1928, durant l’època de la Dictadura de Primo de Rivera, Teresina va haver de marxar a Terrassa, ciutat
on va formar part activa i mestra de la Mutualitat Cultural i Cooperativista, sota la qual s’aixoplugava la CNT,
aleshores clandestina; a més va ser fundadora del Grup Femení.
Torrellas, l’any 1938, durant la Guerra Civil, va tenir responsabilitats de gestió a l'hospital de la ciutat i va ser membre de l’Ajuntament (una de les primeres tasques, a partir de 1936, del Grup Femení va ser la de crear Comissions de Control en els Hospitals de Sang i també va ser delegada municipal a la Maternitat). Quan el seu company Joan Graells Llopart marxà al front, Teresina el va substituir a la secretaria i administració del diari confederal Vida Nueva i en el càrrec de delegada municipal de la secció cultural.
Teresina, com era coneguda popularment, va ser membre de Mujeres Libres, fins i tot a l’octubre de 1938, al Ple Regional de Barcelona se li va proposar la Secretaria de Propaganda, que va rebutjar per estar compromesa amb moltes altres responsabilitats.Teresa Torrelles Espina. Més informació..pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info