tornar al llistat

Bartolomé Zamora Montoya

El Bartolomé Zamora Montoya era fill de Pedro Zamora Flores i Juana Montoya Gallardo –ambdós de Mojácar–. Nascut a Mojácar, Almeria, l’any 1916. Eren nou germans: Bartolomé, Francisco, Maria, Pedro, Francisca, Juana, Bernardina, Anna i Agustín. La seva família era de Mojácar i tenien una carnisseria.
El Bartolomé va ser el primer dels germans d’arribar a Olesa, i al cap de tres o quatre anys, va arribar la resta de la família. Va començar a treballar d’aprenent a la barberia, a més a més,treballava de teixidor.
Com a conseqüència del cop d’estat del general Franco, el nostre protagonista va marxar amb la columna Santillán cap a Conca amb la centúria 5, grup 3r, secció metralladores, el setembre de 1936. El Bartolomé pertanyia a les Joventuts Llibertàries i, segons la seva germana, sempre havia tingut molt d’interès per aprendre. Llegia molt i li agradava escriure. Va viure en parella a Olesa de Montserrat amb l’Emiliana López Márquez, que també fou dirigent de les Joventuts llibertàries d’aquesta població. Van tenir dues filles bessones, nascudes el 13 de juliol de 1939, la Joana i la Maria (aleshores ell era pres a la Model de Barcelona).
En finalitzar la guerra és pres i passà per la Comissió classificadora de presoners de guerra de Valladolid. Deprés de Valladolid és traslladat a Terrassa i d’aquí a la Model de Barcelona. En un principi el Bartolomé havia de ser jutjat en un Consell de Guerra anomenat Causa General d’Olesa de Montserrat i a l’acta de celebració d’aquest Consell apareix a la relació de processats però no hi va poder assistir perquè estava malalt de tuberculosi a la presó.Segons dades del Tribunal militar territorial tercer, al Fons de Procediments Judicials Militars, el Bartolomé tenia dues causes, 000810 i 010792. Segons l’Acta de celebració del Consell de Guerra de la causa General d’Olesa de Montserrat, del 19 de desembre de 1942, causa formulada pel Fiscal Jurídico Militar, a les Conclusiones Preliminares, consta que no està suficientment provat que participés directament en assassinats i detencions. Malgrat tot, el 3 de novembre de 1943 va ser sentenciat al Consell de Guerra per delicte de Rebel·lió a 30 anys de reclusió major (Sumaríssim 810). Aleshores tenia 28 anys. El 20 de maig de 1944, la Junta de Disciplina de la Model va aprovar el seu expedient de proposta de llibertat condicional però va morir a la presó el dos dE Bartolomé Zamora l’any 1935 (?)gener de 1945, segons consta al seu expedient (registre 35586) a causa d’una tuberculosi pulmonar.


Bartolomé Zamora Montoya. Més informació....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info