tornar al llistat

ENRIC i AGUSTÍ MURÀ

BIOGRAFIA DE L’ENRIC MURÀ I CASAMAJOR

 

L’Enric Murà i Casamajor va néixer a Esparreguera l’any 1897 i va morir l’any 1963, també a Esparreguera.

 

Sabem que primer treballà a Terrassa de forner i després a la indústria tèxtil, a Esparreguera. Va tenir tres fills, l’Agustí i dues filles més petites. Fou militant  del sindicat de la CNT i del comitè d’empresa de la fàbrica Montaner i Font d’aquest poble. Fou el fundador de la CNT en aquesta vila.

 

Participà en diverses conferències i reunions clandestines durant la Dictadura de Primo de Rivera. Fou l’encarregat de proclamar la República Catalana al balcó de l’Ajuntament d’Esparreguera. També va ser un dels representants del Sindicat Únic de Treballadors d’Esparreguera en el Ple Regional de Catalunya de Sindicats de la CNT, celebrat a Barcelona el març de 1933. Durant la guerra civil, representà la CNT a l’Ajuntament d’Esparreguera a partir d’octubre de 1936. L’any 1937 el trobem com a representant de la CNT, com Conseller-Regidor 1r dels Departaments de Sanitat i Assistència Social, a més de Serveis Públics i Economia. Després de la guerra fou empresonat durant 7 anys.

 

El nostre informant i represaliat Agustí Murà i Bayona

 

L’Agustí Murà i Bayona va néixer l’any 1923  i va morir a Collbató l’any 2008. A Esparreguera va anar a l’escola del sr. Tomás i a l’escola racionalista amb el Joan Roigé; també va estudiar a l’escola Puig Elias, de Barcelona.

 

Era treballador de la fàbrica de tovalloles Montaner i Font d’Esparreguera. És interessant de veure algunes dades que ens dóna sobre el sindicalisme d’aquesta vila. A l’entrevista ens  recordà les barricades que van fer al Carrer Barcelona al final de la guerra al poble.

 

L’Agustí, primer va estar torturat a Esparreguera i fou traslladat a Sant Feliu,  abans de ser  empresonat a Barcelona. L’acusaven de formar part de les Joventuts llibertàries. Li van fer un Consell de Guerra l’any 1943.

 


Més informació ....pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info