Testimonis i biografies > La repressió franquista >

La repressió franquista

tornar al llistat

Agustí Jorba i Alert

L’Agustí Jorba i Alert, d’ERC, regidor-alcalde d’Esparreguera, represaliat que es va haver d’exiliar com a conseqüència de la Guerra Civil. Va néixer a Mas d’en Gall, una barriada d’Esparreguera, l’any 1907, i probablement estudià a l’Escola Racionalista de Joan Roigé. Fill de família pagesa, començà a treballar a la
fundició de la indústria tèxtil d’Esparreguera, Can Sedó.
El nostre protagonista es va casar amb Assumpció Llordella Ferrer (1907-1995) i van tenir un fill, que morí essent un nadó, i la Dolors Jorba Llordella (1935-2019). Abans de partir a l’exili, vivien en una casa de l’avinguda Francesc Macià, núm. 185, d’Esparreguera.
L’Agustí fou un dels fundadors de la Cooperativa Germinal d’Esparreguera (situada al carrer Anselm Clavé, núm. 21 –que acumulava les activitats comercials del Sindicat Agrícola dominat pels Rabassaires– i participava activament a l’entitat de l’Ateneu. Participà als Fets d’Octubre del 1934, motiu pel qual fou empresonat al Vaixell Uruguay.
El nostre protagonista va ser alcalde en substitució de Miquel Galceran. Així ho havia determinat el seu partit, ERC, el 12 de juny de 1938. Oficialment, va ser l’últim alcalde de la República a Esparreguera (abans, però, havia ocupat el càrrec de conseller de Cultura) i havia estat un dels fundadors de la UGT a la mateixa vila; anteriorment havia militat a la CNT durant un breu període de temps. Morí a Toulouse el 10 de gener de 1987.

Al dossier d’aquest represaliat es pot trobar informació detallada sobre les següents temàtiques en context local: Els Fets d’Octubre/ Paternalisme i moviment obrer/ La col·lectivització de l’empresa Sedó/ Partit Republicà Radical/ Cooperativa Obrera Germinal/Constitució de la UGT a Esparreguera/Exili. 

-------------------------------
Document elaborat a partir de l’entrevista realitzada a Agustí Jorba. Projecte: MEMORIAL
DEMOCRÀTIC DEL BAIX LLOBREGAT. DE LES EXPERIÈNCIES PERSONALS A L’ÈXIT COL·LECTIU
Entrevistadora: Joana Llordella i Zamora. Indexació: Joana Llordella i Blanca Mampel.
Transcriptora: Isabel Valero Brullas. Data i lloc de l’entrevista: Platja d’Aro (Girona), juliol de
1976. Durada de l’entrevista: 30: 39 + una segona part. Direcció projecte: José Fernández i
Elionor Sellés.


Represaliat Agustí Jorba. Més informació.pdf
Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info