Tornar a notícies

Per què la guerra

Exposició i programa d’activitats “Per què la guerra?” al Born Centre de Cultura i Memòria.

Fruit de la col·laboració entre el Memorial Democràtic i el Born Centre de Cultura i Memòria, inclou conferències i seminaris sobre la memòria, les herències i les representacions de les violències bèl·liques

Dates

Del 15 de març al 29 de setembre de 2024

Horaris

De març a octubre, de dimarts a diumenge i festius, de 10.00 a 20.00 hores.

De novembre a febrer, de dimarts a dissabte, de 10.00 a 19.00 hores, diumenges i festius, de 10.00 a 20.00 hores. El 26 de desembre, obert fins a les 14.30 hores.

Lloc

EL BORN CENTRE DE CULTURA I MEMÒRIA

(Plaça Comercial, 12 – Barcelona)

La mostra, comissariada per Jordi Font Agulló i Marta Marin-Dòmine, vol ser una via de reflexió a l’entorn d’un dels fenòmens més controvertits i complexos que afecta les societats des de temps remots i també actualment. En efecte, les guerres persisteixen i tenen una forta repercussió en les fisonomies de les societats en el present i en les percepcions individuals i col·lectives del passat, especialment el més recent.

La guerra provoca seqüeles profundes en tots els àmbits i, alhora, és un “lloc” que desperta fascinació. La regeix l’ambivalència, i no hi ha cap camí fàcil per deixar-la enrere. Enfront d’aquesta situació, la pregunta vigent és: per què la guerra?

L’exposició mostra obres d’art contemporani que interroguen sobre el fenomen de la guerra. Des d’experiències estètiques diverses, plantegen l’obertura d’espais de claredat i pensament que qüestionen la persistència de les violències bèl·liques.

Artistes participants: Francesc Abad, Kader Attia, Isabel Banal, Bleda y Rosa, Juan Manuel Echavarría (amb Gabriel Ossa i Fernando Grisález), Alfredo Jaar, Rula Halawani, Shirin Neshat, Fernando Sánchez Castillo, Francesc Torres.

En paral·lel en aquesta exposició, es faran diversos seminaris i ponències. Consulta el programa d’activitats.

 

Propera conferència

Dimarts, 07 de maig de 2024, a les 18.30 - El Born Centre de Cultura i Memòria (Pl. Comercial, 12 - Barcelona)

La guerra racialitzada i contra les minories. conferència a càrrec de l’historiadora Carolina Garcia Sanz al Born Centre de Cultura i Memòria

Aquesta conferència, dins del cicle impulsat pel Memorial Democràtic “Per què la guerra?” fa un abordatge de les violències fins a l’extermini, exercides sobre poblacions racialitzades en contextos bèl·lics del segle XX —assenyaladament les guerres mundials—, amb un grau desigual de reconeixement i reparació de les seves víctimes per l’ús geopolític de la memòria i la pervivència d’estigmes discriminatoris.

Carolina García Sanz és professora titular del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Sevilla. Les seves línies de recerca principals es desenvolupen al voltant de la neutralitat a la Mediterrània i les pràctiques imperialistes britàniques en el context de la Primera Guerra Mundial, la història del racisme i els estudis biopolítics a Espanya.

 Més informació - Inscripcions

 


Maig

Dimarts, 14 de maig de 2024, a les 18.30 - El Born Centre de Cultura i Memòria (Pl. Comercial, 12 - Barcelona)

La guerra contra les dones. conferència a càrrec de l’historiadora Laura Muñoz Encinar al Born Centre de Cultura i Memòria

Aquesta conferència, dins del cicle impulsat pel Memorial Democràtic “Per què la guerra?” aborda l’estudi de la violència sexuada amb especificitat de gènere en escenaris de guerra i postconflicte durant l’edat contemporània.

Laura Muñoz Encinar és professora del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i codirectora del projecte del Pla Estatal de Recerca Científica de Generació de Coneixement finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i l’Agència Estatal de Recerca: DES ALAMBRAR “Més enllà de les filats: Una arqueologia comparada dels camps de concentració franquistes”. Especialista en Arqueologia del Conflicte Contemporani i Antropologia forense, el seu àmbit de recerca se centra en els processos repressius de les guerres del segle XX a Espanya i Europa.

 Més informació - Inscripcions

 

Dimarts, 21 de maig de 2024, a les 18.30 - El Born Centre de Cultura i Memòria (Pl. Comercial, 12 - Barcelona)

La guerra de les memòries. conferència a càrrec de l’historiador Xosé Manuel Núñez Seixas al Born Centre de Cultura i Memòria

Aquesta conferència, dins del cicle impulsat pel Memorial Democràtic “Per què la guerra?” se centrarà en les modalitats i l’evolució del record públic de la guerra, fent un repàs des de l’edat antiga fins a l’edat contemporània, amb una incidència especial en les dinàmiques de la memòria després de la II Guerra Mundial en perspectiva comparada.

Xosé M. Núñez Seixas és catedràtic d’Història Contemporània a la Universidade de Santiago de Compostela. Està especialitzat en les identitats nacionals i territorials, així com la història cultural i la memòria de la violència. Últims llibres: ‘Volver a Stalingrado’ (Barcelona, 2022) i ‘Beyond Folklore? The Franco Regime and Ethnoterritorial Diversity in Spain’ (Londres 2024).

 Més informació - Inscripcions

 


Abril

Dimarts, 30 d'abril de 2024, a les 18.30 - El Born Centre de Cultura i Memòria (Pl. Comercial, 12 - Barcelona)

La guerra civil en la modernitat capitalista, conferència a càrrec de l’historiador David Alegre al Born Centre de Cultura i Memòria

Aquesta conferència, dins del cicle impulsat pel Memorial Democràtic “Per què la guerra”, planteja que la contemporaneïtat passa per abordar les guerres civils en tota la seva complexitat i ha de servir per copsar les raons darrere el seu esclat, així com la gran multitud d’agendes individuals i col·lectives, locals i internacionals, que conflueixen en la seva natura i desenvolupament. Aquesta conferència vol aportar les eines per saber què fa que tinguin lloc a determinats indrets i què fa que siguin tan determinants en la configuració del món en què vivim.

David Alegre Lorenz (Universitat Autònoma de Barcelona). La seva obra científica, docent i divulgativa s’ha centrat en els estudis del feixisme, la història social i cultural de la guerra, els estudis de la violència i els escenaris de reconstrucció comunitària en els entorns de postguerra.

 Més informació

 

Dimarts, 16 d'abril de 2024, a les 18.30 - El Born Centre de Cultura i Memòria (Pl. Comercial, 12 - Barcelona)

La guerra avui, conferència a càrrec de l’historiador Miguel Alonso al Born Centre de Cultura i Memòria

Aquesta conferència, dins del cicle impulsat pel Memorial Democràtic “Per què la guerra?”, abordarà les noves formes de la guerra al segle XXI, des dels perquès de la proliferació de conflictes armats després del final de la Guerra Freda fins a com la tecnologia bèl·lica, la globalització i les xarxes socials han influït en l’impacte bèl·lic a les nostres societats.

Miguel Alonso Ibarra és Professor Permanent Laboral a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED). Les seves línies de recerca principals són la història sociocultural de la guerra, la violència de masses, el genocidi i el feixisme. Ha publicat diversos articles i es troba preparant el seu proper llibre, titulat Cruzados sin gloria. La guerra de los soldados de Franco (1936-39). És coeditor de la Revista Universitària d’Història Militar.

 Més informació

 

Dimarts, 9 d'abril de 2024, a les 18.30 - El Born Centre de Cultura i Memòria (Pl. Comercial, 12 - Barcelona)

Per què la guerra? Conferència a càrrec de l’historiador Javier Rodrigo al Born Centre de Cultura i Memòria

Aquesta conferència, dins del cicle impulsat pel Memorial Democràtic “Per què la guerra?”, abordarà la llarga durada del fenomen de la guerra al món contemporani, a partir d’algunes de les seves regularitats: la seva totalització, els canvis en les seves formes i desplegaments, i la seva vinculació amb els fenòmens de violència col·lectiva al segle XX.

Javier Rodrigo (Universitat Autònoma de Barcelona). És catedràtic acreditat d’història i investigador ICREA Acadèmia. Autor de més d’una desena de llibres sobre les guerres civils contemporànies, els feixismes i les violències col·lectives, el seu darrer treball és ‘Generalísimo. Las vidas de Francisco Franco, 1892-2020′ (Galaxia Gutenberg, 2022). 

Més informació

 

Contacte
® 2013. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
C/ Estelí, 10
08980 St. Feliu de Llobregat
Barcelona
Tel.: 93 666 35 27
cecbll@llobregat.info